Cel mai securizat browser vrea să vă protejeze de spionajul autorităților

de: Bogdan Cristea
20 06. 2016

Dezvoltatorii Tor încearcă să îmbunătățească măsurile de protecție din browser.

Tor Project a fost inițial un proiect creat de Laboratoarele de Cercetare ale Marinei Americane pentru a proteja comunicațiile online ale organizațiilor guvernamentale din SUA. Acum, același sistem este folosit la nivel global de jurnaliști, activiști, hackeri, agenții guvernamentale și o varietate foarte mare de internauţi care pun preț pe siguranța activității lor online.

Cu toate acestea, rețeaua care garanta anonimitatea și confidențialitatea utilizatorilor săi a fost atacată de mai multe ori pe parcursul timpului. O încercare de a afla identitățile persoanelor care o folosesc a avut loc în urmă cu doi ani. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Tor, care au specificat faptul că oricine folosise rețeaua între februarie și iulie 2014 putea considera că anonimitatea i-a fost compromisă.

În contextul respectiv, recenta colaborare dintre dezvoltatorii Tor și cercetătorii din domeniul securității online este una ușor de înțeles. Din câte se pare, aceștia vor să implementeze noi măsuri de securitate, menite să protejeze oamenii de activitățile de spionaj ale autorităților.

Este vorba, mai exact, despre o tehnică numită Selfrando, care schimbă codul din interiorul aplicației în așa fel încât acesta să nu mai poată fi folosit pentru accesa informații. ”Soluția noastră îmbunătățește în mod semnificativ securitatea în comparație cu tehnicile ASLR standard (address space layout randomization), folosite în prezent de Firefox și de alte browsere populare”, au declarat cercetătorii care se ocupă, în prezent, de dezvoltarea Selfrando.

La un nivel fundamental, poate fi considerat o rețea de calculatoare conectate la internet. În momentul în care voi vreți să accesați o pagină de internet, cererea voastră trece prin mai multe calculatoare înainte ca respectivul website să vă fie afișat în browser. În acest fel, sursa respectivei cereri de accesare nu poate fi depistată. În practică, lucrurile sunt un pic mai complicate. Tor constă într-o rețea de tuneluri virtuale care vă este pusă la dispoziție pentru ca traficul online generat să fie anonim.