Toată lumea adoră toamna, iar știința are o explicație pentru asta

de: Andrada Bonea
13 10. 2016

Toată lumea pare să iubească toamna dintr-o varietate de motive. Indiferent dacă pe primul loc în topul motivelor se află ciocolata caldă, puloverele pufoase sau peisajul creat de frunzele multicolore, oamenii de știință au o explicație ceva mai profundă pentru magia toamnei.

Potrivit lui Kathryn Lively, profesor de sociologie la Colegiul Dartmouth, obsesia noastră pentru acest anotimp e o construcție socială, care e întemeiată încă din copilărie. „Suntem învățați de la o vârstă fragedă că toamna vine cu o mulțime de lucruri interesante. Când suntem copii, asociem toamna cu mersul la școală, rechizite noi, revederea prietenilor. Răspundem acestui model pe care l-am experimentat timp de 18 ani la mult timp după”, a explicat aceasta pentru Huffington Post.

Un studiu din 2013 a arătat că relația dintre timp și motivație stabilită de anotimpuri are mai multă importanță decât am crede. „Reperele fizice ne ajută să ne structurăm reprezentarea spațiului, dar reperele temporale precum zilele de naștere sau datele importante din calendar structurează percepția noastră asupra timpului„, menționează studiul publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Aceste repere ajung să influențeze enorm comportamentul uman, iar toamna ne dă un sentiment atât de plăcut pentru că o asociem cu ideea de început și oportunitatea de îmbunătățire a sinelui. Dacă vara suntem mai înclinați să respectăm mai puțin regulile, toamna e văzută ca un prilej de a deveni mai responsabili.

De asemenea, oamenii percep toamna ca fiind ceva mai confortabilă. Oricât ne-ar plăcea să stăm la soare și să purtăm haine subțiri, nimic nu se compara cu sentimentul „scufundării” într-un pulover moale sau cu gustul unei cafele calde într-o zi ploioasă, eventual acompaniată de o carte sau de un film.