Telefoane cu display QHD: ecran 2K pentru dublă satisfacție

de: Andrada Bonea
06 06. 2016

Înainte să vă amețim, e important să știți că rezoluția QHD (cunoscută ”popular” drept 2K) este, de fapt, 2560×1440.

Dimensiunea QHD reprezintă în factor de mărime, de patru ori definiția standard HD 720p, însemnând că, pe un ecran cu aceeași dimensiune se pot afișa un număr de patru ori mai mare de pixeli, respectiv 2.560×1.440 pixeli, sau 1440p. La fel ca la toate derivatele HD și acesta dispune de un aspect 16:9, așadar QHD poate purta și denumirea de WQHD (Wide Quad High Definition), dar reprezintă același lucru.

Cele mai multe dispozitive Android de top lansate în ultima perioadă dispun de afișaje QHD, după ce, pentru prima dată în industrie, LG a popularizat această rezoluție cu lansarea din 2014 a modelului LG G3. Telefoane precum Samsung Galaxy S6, Google Nexus 6P sau LG G5 dispun de același afișaj QHD.

Telefoane cu display QHD – Samsung Galaxy S7

Unul dintre telefoanele cu display 2K ale momentului e, evident, Samsung Galaxy S7. Samsung Galaxy S7 are un display de 5,1 inch cu rezoluție QHD, probabil același panou S-AMOLED pe care l-am văzut și pe modelul de anul trecut. S7 edge vine cu un display ceva mai mare, de 5,5 inch, cu aceeași rezoluție. Pe partea de procesare, românii vor avea acces la modelele cu procesoare Exynos 8890, cu opt nuclee.

Procesorul funcționează în paralel cu 4GB RAM, iar utilizatorii vor putea opta pentru versiuni cu 32 sau 64GB spațiu de stocare. Camerele foto sunt de 5, respectiv 12MP, cei de la Samsung renunțând la senzorul de 16MP, pentru unul de rezoluție mai mică, dar considerabil mai bună, în special în condiții de lumină scăzută. Bateriile sunt mai mari. Samsung Galaxy S7 vine cu un acumulator de 3.000 mAh, iar versiunea edge are o baterie de 3.600 mAh. Senzorul de amprente este acolo unde a fost și anul trecut, iar slotul pentru card microSD a fost introdus din nou, la fel și rezistența la apă. Îl poți cumpăra de AICI.

Telefoane cu display QHD – LG G5

LG G5 are specificațiile unui vârf de lance reușit. Are un display de 5,3 inch cu rezoluție QHD. Are un procesor Snapdragon 820 și 4GB RAM. Are o baterie de 2.800 mAh, 32GB spațiu de stocare și slot pentru card microSD. Are camere foto de 16 și 8MP pe spate (vă explic curând) și de 8MP pe față. Are senzor de amprente, încărcare rapidă și conector de tip USB-C.

Mai mult, are și posibilitatea de a renunța la partea de jos, pentru a acomoda un modul diferit, cu funcționalități suplimentare. Aceste module se numesc ”Friends”, adică prieteni, și, deocamdată, există unul pentru sunet HiFi în căști și unul cu o baterie mai mare și grip mai bun, pentru a folosi telefonul pe post de cameră foto. Un review complet găsești aici, iar dacă vrei să îl cumperi, îl găsești AICI.

 

Telefoane cu display QHD – Samsung Galaxy S6

Chiar dacă a apărut deja Samsung Galaxy S7, despre care am scris deja că e fabulos, asta nu înseamnă că fratele mai mare, Galaxy S6, e depășit. Dincolo de designul care a făcut furori la vremea lui, camera foto este încă una dintre cele mai bune de pe piață, având 16 de megapixeli și fiind capabilă să filmeze full HD la 60 de cadre pe secundă, 2K și 4K. Bateria are 2550 mAh, dispune de încărcare rapidă, sub ecran găsim un procesor Exynos 7420, pe 64 de biți și cu opt nuclee, ”cules din grădina” Samsung, o memorie RAM de 3GB și un spațiu de stocare care variază între 32 și 128GB. Configurația este extraordinară, iar performanța este impecabilă. Senzorul de amprentă repezintă un upgrade serios față de predecesorul Samsung Galaxy S5. Îl poți cumpăra cu ocazia reducerilor eMAG de AICI.

Telefoane cu display QHD – LG G4

Chiar dacă cei de la LG au lansat modelul G5 anul acesta, nu înseamnă că ar trebui scăpat din vizor G4. LG G4 are un ecran IPS LCD de 5,5 inci la rezoluție QuadHD, cu luminozitate crescută și cu o redare mai bună a culorilor. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 808, un hexacore care își distribuie puterea de calcul astfel: două nuclee sunt la 1,8GHZ, iar alte patru lucrează la 1,4GHZ. LG G4 mai are 3GB de memorie RAM, 32GB spațiu de stocare, dar spre deosebire de alte modele, poți pune un card microSD de până la 128GB. Camera foto are 16 megapixeli și e una dintre cele mai bune de pe piață, chiar dacă a fost surclasată de alte modele de smartphone-uri ceva mai noi. Îl găsești AICI la preț redus.

Telefoane cu display QHD – Allview X2 Soul

Ecranul de șase inci este AMOLED şi are rezoluţie QHD (2560 x 1440 pixeli), iar aceste două caracteristici îl fac să fie unul de calitate. X2 Xtreme este echipat cu un chipset Helio X10, gama de produse de top a producătorului taiwanez MediaTek, care integrează un procesor octa-core Cortex A53 de 2 GHz, grafică PowerVR G6200 şi 3 GB RAM. Camera foto principală are 24 MP, poate filma la rezoluţie 4K, iar autonomia este de 3.500 de mAh. Poți să îl cumperi de aici.

 

Bonus – Xperia Z5 Premium

În cadrul IFA 2015, Sony a prezentat ce se dorea fi primul smartphone cu display 4K, Sony Xperia Z5 Premium. Prima impresie m-a lăsat rece, dar publicul și-a arătat un interes considerabil față de acest smartphone  (prin comentarii răutăcioase și trolling). Acest lucru nu ar fi fost ciudat dacă am fi vorbit despre aplicațiile terțe, cărora li s-ar fi mărit rezoluția prin procedeul de upscaling, dar fenomenul se extinde, aparent, la nivelului întregului sistem de operare integrat de japonezi pe dispozitivul lor flagship.

Ca să înțelegeți mai bine, trebuie să știți că rezoluția 4K înseamnă un număr de 2160 x 3840 pixeli, iar cea full HD înseamnă 1080×1920 pixeli. Ei bine, pentru ca imaginile la rezoluție full HD să poată fi afișate pe display-urile cu rezoluție mai mare, dimensiunea fiecărui pixel este mărită forțat. Asta înseamnă, din start, că imaginea finală va avea un aspect mai puțin clar decât una concepută nativ la rezoluție 4K.

Din păcate, în cazul Sony Xperia Z5 Premium, asta înseamnă că toate aplicațiile, în afară de două excepții, tot meniul și toată interfața este redată la rezoluție full HD. Cei de pe forumul XDA Developers au realizat acest lucru după ce au făcut capturi de ecran. Poți citi mai multe despre asta aici.