TeamViewer – tot ce trebuie să știi pentru a controla PC-ul de la distanță și nu numai

de: Alexandru Puiu
08 08. 2016

În urmă cu aproximativ 10 ani a fost creat TeamViewer, iar de atunci, asistența la distanță a rudelor și prietenilor a devenit subit un proces mult mai facil. 

Dacă vă pricepeți într-o oarecare măsură la tehnologie, este foarte probabil ca, de-a lungul timpului, diverși membri ai familiei să vă fi cerut ajutorul la instalarea unui program, realizarea unei devirusări sau schimbarea parolei la Facebook. Soluții native pentru astfel de situații au existat din totdeauna, Windows Remote Desktop fiind un exemplu foarte bun. Diferența dintre ele și Team Viewer ține însă de ușurința de utilizare. TeamViewer poate fi rulat în câteva minute de către oricine, pe orice dispozitiv, iar procesul de instalare a devenit surprinzător de simplu. Dacă ați intrat vreodată pe internet, știți deja tot ce aveți nevoie pentru a utiliza TeamViewer.

În mod evident, există și foarte multe particularități și parametrii de securitate puși la dispoziție de aceeași aplicație, dar pentru o sesiune rapidă de asistență la distanță, TeamViewer este soluția cea mai rapidă. Aveți numai în vedere că acest serviciu este disponibil pentru PC-uri, Mac, Linux, Chrome OS, Android, iOS, Windows Phone și, nu în ultimul rând, BlackBerry. Puține aplicații sunt atât de versatile când vine vorba de punerea în aplicare a ideii de cross-platform. Pentru a ajunge și mai ușor să controlați anumite echipamente, progrămelul a ajuns să fie și preinstalat. Eu, de exemplu, l-am avut pe un TV Philips cu Android TV din fabrică. Nu sunt șanse foarte mari să interacționați cu TV-ul în această manieră, dar în funcție de experimentele pe care le aveți în minte, s-ar putea să vă fie util.

Cum instalezi rapid TeamViewer sau explici unei persoane să o facă

Pentru majoritatea situațiilor, TeamViewer este gratuit. Doar în situațiile în care folosiți utilitarul într-un mediu business pentru a vă conecta la un număr foarte mare de sisteme veți fi invitați să achiziționați o licență. Ca fapt divers, aceasta din urmă nu este deloc ieftină, varianta cea mai accesibilă începând de la 2100 lei per licență, preț care poate ajunge până la 10.000 lei sau chiar mai mult.

Dacă vreți să instalați TeamViewer simplu și rapid, cel mai simplu ar fi să intrați pe www.teamviewer.com. În funcție de țara în care vă aflați și sistemul de operare pe care îl rulați, pe prima pagină ar trebui să întâmpinați un buton de culoare verde marcat Descărcare TeamViewer în orice limbă. Un click pe respectivul buton, ar trebui să inițieze descărcarea variantei potrivite platformei voastre. Ca alternativă, dacă avei nevoie de o altă variantă decât cea propusă, faceți click pe Descărcare sau Download în meniul principal din partea de sus. Acolo vă puteți alege manual platforma și versiunea dorită. Pentru o singură utilizare și situații în care știți că nu vă veți face un obicei din accesarea respectivului sistem, vă recomanda TeamViewer QuickSupport pentru Windows sau Mac. Nu necesită nici un fel de configurare și, imediat după dublu click veți ajunge la ID-ul și parola pe care trebuie să le comunicați persoanei de la capătul firului. 

Și în cazul în care folosiți kitul de instalare implicit, de pe prima pagină www.teamviewer.com, puteți ajunge în câteva secunde la ID și parola, cu condiția ca la primul pas să optați pentru Run în loc Install. Instalarea se recomandă doar dacă veți mai interacționa cu respectivul computer la intervale regulate de timp.

Tot în aceleași situații, se recomandă crearea unui cont și optarea pentru funcția intitulată Unattended Acces. Aceasta din urmă se traduce prin rularea TeamViewer odată cu pornirea sistemului de operare și definirea unui nume de utilizator și a unei parole diferite de cea care se generează automat la fiecare rulare a aplicației client. După ce ați trecut prin acești pași, respectivul ID în combinație cu acea parolă pot fi folosite pe un alt PC, Mac, sistem cu Linux, o tabletă cu Android/iOS sau un smartphone pentru a rezolva o problemă din capătul celălalt al lumii. 

TeamViewer – opțiuni avansate de securitate și avertismente

Scenariul cel mai comun de utilizare al TeamViewer implică o sesiune de câteva minute, o dată sau de două ori, cu un părinte care nu reușește să pornească Candy Crush Saga pe Facebook sau are dificultăți în a trimite o poză pe email. În acele situații, pentru a preveni probleme ulterioare, ideal ar fi să porniți TeamViewer în momentele în care aveți nevoie de el și să-l închideți imediat după.

În urmă cu câteva luni a existat un scandal vizavi de securitatea TeamViewer, când foarte multe persoane s-au trezit cu fișiere șterse și sisteme instabile pentru că cineva le-a intrat pe computer fără ca ei să poată face ceva. Între timp, oficialii companii au lansat un comunicat de presă și au implementat un set stufos de măsuri de securitate suplimentare. Acestea din urmă nu sunt în activate implicit și, în cele mai multe cazuri, nici nu sunt necesare. Dacă folosiți însă constant TeamViewer pentru a accesa un computer de acasă sau de la birou, ar fi bine să vă asigurați că le-ați bifat pe toate.

Asta înseamnă să vă creați un cont, fie din aplicația TeamViewer, fie pe login.teamviewer.com, folosind o adresă de mail și o parolă complexă pe care nu ați mai folosit-o nicăieri. Procesul este gratuit, iar respectivul cont îl puteți folosi pentru a controla de la distanță mai multe sisteme. Implicit, cel mai mare avantaj este că, dacă cineva vrea să vă folosească contul, prin intermediul unui link pe care îl primiți pe mail în momentul tentativei de autentifcare, trebuie să vă exprimați acordul că știți despre ce este vorba. Opțional, puteți activa și autentificarea în doi pași pentru contul vostru, accesându-vă contul prin login.teamviewer.com, făcând click în dreapta sus pe numele utilizatorului și alegând Edit Profile. Pe prima pagină de setări ar trebui să vedeți Two Factor Authentification. După activare, acesta implică utilizarea unui cod unic generat de o aplicație de telefon, pe lângă parolă, de fiecare dată când vreți să vă accesați contul. Ca generator de coduri unice, puteți folosi Google Authenticator, accesibil aici pentru iOS și aici pentru Android. 

Securizarea contului este doar o parte din ecuație. Rămâne să aduceți câteva modificări și parametrilor de funcționare ai aplicației efective. Din nou, aceste detalii se aplică mai ales în situațiile în care vreți să folosiți TeamViewer pe PC-ul personal la care vreți să aveți acces securizat, eventual permanent, cu riscuri minime sau inexistente.

Porniți TeamViewer și, din meniul Extras din colțul din stânga sus, intrați la Options. Pe pagina General, bifați sau debifați rularea automată a TeamViewer la pornirea sistemului. În partea de jos a aceleași pagini, la secțiunea Account assignment, faceți click pe Assign to account și asociați sistemul contului vostru creat anterior. Pe a doua pagină de opțiuni, la Security, definiți o parolă fixă complexă pentru conectarea la respectivul sistem. Opțional, pentru momentele în care altcineva se conectează la computerul vostru, în afară de voi, tot aici puteți forța generarea unei parole aleatorii foarte sigure de 10 caractere, în loc de 4 sau 6.

Dacă aveți o parolă complexă asociată contului vostru de TeamViewer și, eventual, autentificare în doi pași activată, bifând Easy Acces pe pagina de securitate, va fi suficient doar să vă autentificați cu ID-ul și parola voastră pentru a vă conecta la un computer pe care faceți aceste modificări. În meniul Advanced, puteți defini cu precizie foarte mare, nivelul de drepturi pe care îl are fiecare persoană asupra sistemului vostru, în momentul în care se conectează.