Sunway TaihuLight: China a creat cel mai rapid supercomputer

de: Alexandru Puiu
21 06. 2016

Nu cred că avea cineva vreun dubiu în privința abilității chinezilor de a crea gadgeturi impresionante, dar Sunway TaihuLight confirmă crearea unui supercomputer ce a depășit toate recordurile de performanță.

În principiu, este foarte greu să creezi un supercomputer, mai ales unul care are ca scop depășirea tuturor celorlalte supercomputere create vreodată. Pentru a duce însă această performanță la un cu totul alt nivel, chinezii au reușit depășirea recordului stabilit în urmă cu câțiva ani folosind în mod exclusiv componente chinezești, fără nici un fel de ajutor tehnologic din occident.

Sunway TaihuLight a fost declarat în urmă cu câteva zile de către Top500 ca fiind cel mai sprinten supercomputer. Pentru a atinge această performanță, creația ilustrată mai sus folosește 40.960 de noduri computaționale ce au în spate, în mod exclusiv, procesoare ShenWei 26010 cu 260 de nuclee fizice. Pentru a fi siguri că nu vor fi depășiți prea curând, chinezii ating cu acest sistem puterea de calcul de 93 petaflopi, de aproape trei ori mai mult decât fostul deținâtor al recordului în materie de supercomputere – Tianhe-2 cu 33,95 petaflopi.

Pentru ca lucrurile să funcționeze ca unse și toată această putere de calcul să fie utilă, noul sistem folosește o interfață proprietară pentru interconectarea nodurilor și o variantă de Linux particularizată special pentru Sunway TaihuLight. Merită reținut că respectiva interfață nu este neapărat revoluționară, ci poate fi considerată o variație de PCI Express. Consumul acestui gigant este de doar 15,3 megawatts.

Partea amuzantă, dacă o putem considera așa, este că un embargo introdus de către Statele Unite ale Americii în 2015 s-ar putea să fi facilitatat dobândirea acestui record de către China. În teorie, Tianhe-2 ar fi trebuit anul trecut să facă tranziția la procesoare Intel Xeon Phi și să ajungă la 100 de peteflopi, dar restricțiile economice au prevenit acel upgrade. Același embargo a motivat cercetătorii chinezi să investească sume semnificative de bani în dezvoltarea propriilor procesoare de înaltă performanță.