Studiu: Majoritatea șoferilor se feresc de mașini autonome

de: Alexandru Puiu
29 09. 2016

Oamenii care se urcă la volan preferă să conducă, cel puțin aceasta este concluzia unui studiu menit să analizeze interesul soferilor pentru mașini autonome.

În acest moment, când vine vorba de mijloace de transport, viitorul a devenit cât se poate de previzibil. Mașinile electrice vor deveni o constantă în trafic în următorii 5 sau 10 ani, iar interesul pentru mașini autonome va crește atât de mult, încât vom vedea din ce în ce mai multe în trafic. Indiferent dacă acestea vor veni sub formă de taxiuri sau vor putea fi achiziționate de persoane obișnuite, tinde să devină imposibilă oprirea evoluției în respectiva direcție.

Interesant este faptul că nu foarte mulți șoferi sunt încântați de perspectiva de sta la volan fără să controleze foarte multe particularități ale activității de deplasare. În teorie, mașinile autonome ar putea micșora congestiile în trafic, iar șoferii ar putea fi mai productivi în perioada petrecută în mașină. În practică, aceste avantaje nu par a fi suficiente.

Un studiu realizat de Kelley Blue Book confirmă că peste 80% dintre americani sunt de părere că șoferii ar trebui să aibă posibilitatea de a conduce și ei o mașină autonomă. La altă întrebare, 64% au afirmat că ar trebui să dețină în permanență controlul mașinii. Au afirmat că se bucură pur și simplu de experiența condusului 62% dintre cei intervievați și tot 62% au spus că preferă să fie la volan și să conducă dacă se află într-o mașină.

Cu alte cuvinte, problemele pe care o mașină autonomă le remediază, nu sunt neapărat văzute ca probleme de către șoferi. Partea ciudată a studiului este însă că 63% dintre americani sunt de părere că drumurile ar mult mai sigure dacă ar fi populate de mașini autonome. În același timp, 60% au afirmat că partajarea informațiilor din trafic din partea mașinilor s-ar reflecta în mai puține congestii în trafic.

În definitiv, reticența oamenilor la nou nu este nici pe departe o surpriză. Orice inovație semnificativă din ultimele decenii a necesitat o lungă perioadă de adaptare. Peste 10 sau 20 de ani, s-ar putea ca mașinile autonome să fie indispensabile.