Sticla care se umple singură ar putea fi soluția problemei cu apa potabilă

de: Bogdan Cristea
13 03. 2016

Un austrian a inventat o sticlă care se umple cu apă folosindu-se doar de vaporii din aer.

Este deja bine cunoscut faptul ca un număr din ce în ce mai mare de state se confruntă cu probleme în ceea ce privește rezervele de apă potabilă. Unul dintre cele mai bune exemple din ultimul timp este cel al statului american California, care se confruntă cu una dintre cele mai grave secete din istoria sa. În aceste condiții, invenția unui austriac ar putea reprezenta o mană cerească pentru cei care vor să ajute la conservarea rezervelor de apă potabilă. Kristof Retezar a creat o sticlă care se atașează de cadrul bicicletei și care poate transforma vaporii din aer în apă potabilă.

[related]

Retezar s-a gândit nu doar la situația celor din California, ci și a multor state din Africa atunci când a creat sticla, denumită Fontus. Pentru a funcționa, aceasta trebuie să se afle în mișcare în continuu, motiv pentru care a fost construită drept un accesoriu de bicicletă. Conform site-ului IFL Science, sticla include un compartiment răcit, care se alimentează cu energie solară. Atunci când vaporii din aerul umed îl ating, are loc un proces de condensare. Însă compartimentul este învelit într-un material hidrofob, care respinge apa și permite formarea unui flux continuu de picături care se acumulează în sticlă.

Așa cum am spus mai devreme, acesta trebui să se afle permanent în mișcare. Desigur, nu ar trebui să vă bazați doar pe un astfel de dispozitiv în condițiile în care depuneți mult efort într-o perioadă lungă. Pentru moment, Fontus poate produce în jur de o jumătate de litru de apă în condiții optime, în care temperatura este de aproximativ 20 de grade, iar umiditatea din aer 50%.