Stephen Hawking: „istoria și amintirile ar putea fi o iluzie”

de: Andrada Bonea
23 04. 2016

Stephen Hawking a vorbit recent despre enigmaticele găuri negre și despre proprietățile contradictorii asociate cu ele, în timpul unei conferințe la Harvard. Nu ar fi prima oară când fizicianul face afirmații intrigante.

Potrivit Harvard Gazette, Hawking a explicat că dacă informația este pierdută, într-adevăr, în găurile negre, atunci nu doar că am înțeles greșit fenomenul lor, dar și știința determinismului, în ultimii 200 de ani. Astrofizicianul a explicat că particulele care ajung într-o gaură neagră nu pot fi pur și simplu recuperate atunci când gaura dispare, ci sunt pierdute definitiv.

În cuvinte mai simple, e ca și cum cineva aruncă o minge de baschet în coș, și în loc ca aceasta să iasă de acolo, apare ceva total diferit. Dar nu asta e marea grijă a lui Hawking, ci faptul că, dacă am păstra aceeași paralelă, mingea de baschet dispare de tot. În trecut, Hawking a sugerat că e posibil ca aceste găuri negre să ducă în alte părți, poate chiar și alte universuri. Acum, acesta susține că dacă nu avem nicio certitudine în legătură cu ceea ce se întâmplă cu informația, nu avem nici în legătură cu alte aspecte ale existenței.

„Dacă determinismul dispare, nu putem fi siguri de trecutul nostru. Cărțile de istorie și amintirile noastre ar putea fi iluzii. Trecutul ne spune cine suntem. Fără el, ne pierdem identitatea. Găurile negre sunt mai ciudate decât orice altceva și-au imaginat scriitorii SF”, a spus fizicianul, citat de Harvard Gazette.

Acum ceva timp, Stephen Hawking susținea că orice este atras într-o gaură neagră devine captiv într-o altă dimensiune, din care, totuși, există scăpare. De asemenea, celebrul fizician ia în calcul și existența universurilor paralele. Radiația Hawking presupune că protonii pot ieși dintr-o gaură neagră datorită fluctuațiilor cuantice.

În Interstellar, Cooper, jucat de Matthew McConaughey, ajunge în gaura neagră Gargantura, din care reușește să iasă. Stephen Hawking susține că în realitate s-ar putea întâmpla același lucru. Din punctul său de vedere, informația propriu-zisă nu ajunge în gaura neagră, ci este tradusă sub forma unei holograme.  „Consider că informația nu intră în interiorul propriu-zis al găurii negre, ci cumva la margine, în orizontul de eveniment”, a explicat acesta, iar despre acest subiect poți citi mai multe aici.