SRI te învață cum să eviți hackerii atunci când vrei internet gratis

de: Bogdan Cristea
19 07. 2016

Cei de la SRI le oferă câteva sfaturi românilor care pleacă în vacanță și vor să se folosească de rețelele Wi-Fi.

După cum s-a mai spus de atâtea ori, informațiile personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacanței de vară, când turiștii în căutare de internet gratuit se conectează la rețele publice de Wi-Fi, fără să țină cont de riscurile de securitate. În aceste condiții, numeroase companii specializate în securitatea online au oferit sfaturi turiștilor români, pentru a le permite să-și protejeze mai bine datele.

Acum, prin intermediul unei imagini distribuite pe Facebook, Serviciul Român de Informații (SRI) a urmat modelul companiilor de mai devreme, oferind ”cinci sfaturi de securitate pentru un concediu wireless”. Primul dintre acestea presupune ”evitarea rețelelor Wi-Fi publice, întrucât există hackeri care clonează locații de tip free Wi-Fi și accesează datele personale”. Kevin Mitnick, unul dintre cei mai cunoscuți hackeri, a demonstrat chiar și un mod în care un infractor online poate deconecta toți utilizatorii de la o rețea. Atunci când aceștia vor să se reconecteze, el le poate oferi o rețea falsă. Odată conectați, acesta le poate livra programe de tip malware extrem de ușor.

De asemenea, SRI recomandă ”folosirea de către firme a conexiunii de tip VPN, pein care datele transmise sunt criptate”. VPN-urile sunt probabil cea mai bună opțiune la care puteți recurge pentru a deveni anonim pe internet. Spre deosebire de proxy-uri, care iau în considerare doar traficul efectuat prin intermediul browser-ului, VPN-urile normale funcționează cu tot traficul pe internet.

În continuare, autoritățile îi sfătuiesc pe românii aflați în vacanță să folosească în permanență firewall-ul, pentru a preveni eventualele intruziuni, și să acceseze site-uri și servicii web care nu necesită date personale sau parole personale de acces. Nu în ultimul, SRI-ul recomandă accesarea serviciilor web care folosesc conexiuni de tip HTTPS, întrucât acestea sunt criptate.