Spanacul ar putea ajuta la descoperirea câmpurilor minate

de: George Stanciu
01 11. 2016

Spanacul pare să fie o plantă extrem de promițătoare, având în vedere că ultimele proiecte vor să folosească leguma la curățarea câmpurilor minate.

Spanacul poate să devină un veritabil detector de mine antipersonal și nu numai, având în vedere cele mai recente cercetări efectuate de câțiva cercetători de la MIT, coordonați de către Michael Strano. Aceștia au reușit să dea o nouă utilitate plantei de spanac, transformând-o într-un instrument foarte util când vine vorba de curățarea câmpurilor minate.

Pentru ca leguma să ajungă la o astfel de capacitate, cercetătorii au implantat nanotuburi de carbon în interiorul frunzelor de spanac. Nanotuburile inserate au devenit, apoi, motorul din spatele detectoarelor de mine organice.

Modul de funcționare al spanacului cu nanotuburi este destul de simplu: atunci când plantele extrag apă din pământ și aceasta ajunge în frunze, nanotuburile de carbon vor detecta dacă există compuși nitroaromatici în sol, aceștia fiind întâlniți în cadrul explozivilor, mai ales în cazul minelor. Atunci când un laser este proiectat pe frunzele cu nanotuburi, dacă acestea au captat compuși nitroaromatici, vor emite o lumină fluorescentă. Semnalul emis de frune poate fi, apoi, vizualizat cu ajutorul unei camere video cu vedere în infraroșu.

Cercetarea a apărut în revista științifică Nature Materials și a fost citată și de newscientist.com, iar autorii afirmă că metoda nu a fost testată pe teren. Totuși, în viitor va fi posibil ca spanacul să fie cultivat în zonele în care se crede că există mine, iar sistemul de detecție bazat pe nanotuburi aflat în planta de spanac ar putea să descopere dacă există explozibili în zonă.

Aceasta nu este prima dată când capabilitățile plantelor sunt accentuate de către echipa lui Strano, folosind nanotehnologia, având în vedere că aceștia au folosit tehnici asemănătoare pentru a spori capacitatea plantelor de a efectua fotosinteza, dar și pentru a crea detectori pentru peroxid de hidrogen, TNT și gazul sarin.