„A doua piele”, soluția împotriva ridurilor și pungilor de sub ochi

de: Andrada Bonea
10 05. 2016

Ideea sună cam așa: o fâșie aproape invizibilă care îți este aplicată pe piele îți redă elasticitatea tinereții, iar ridurile dispar într-o secundă, odată cu cearcănele și pungile de sub ochi.

Oamenii de știință de la Harvard și MIT au descoperit că scenariul de mai sus nu e menit să rămână o fantezie. Aceștia au publicat în revista Nature Materials un studiu-pilot, care a implicat 170 de subiecți. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o a doua piele, concepută din chimicale considerate sigure de FDA (Food and Drug Administration) ar putea fi tratamentul de frumusețe la care visează toată lumea. Partea bună e că nu se rezumă doar la cearcăne. Pelicula de țesut poate fi combinată cu cremă solară și poate ajuta și la tratarea eczemelor sau a altor afecțiuni ale pielii.

Chimicalele sunt compuse dintr-un atom de oxigen, legat de doi atomi de siliciu, formându-se astfel polimeri. Cercetătorii au creat o colecție voluminoază de astfel de elemente, modificându-le anumite funcții moleculare, pentru a obține proprietățile dorite. Procesul implică doi pași: aplicarea unui polimer, apoi aplicarea unui produs care lipește particulele între ele. Prin modificarea structurii chimice a lanțurilor astfel formate, cercetătorii pot altera proprietățile celei de-a doua piei, făcând-o, de exemplu, mai puțin permeabilă, în funcție de utilizare. Poate fi înlăturată cu o soluție care dizolvă polimerul, potrivit NY Times.

Cercetătorii au spus că nu sunt siguri când vor avea suficiente date pentru a le prezenta către FDA, cu scopul de a primi aprobarea de a comercializa invenția. „Ceea ce au făcut ei a fost să creeze un biomaterial inteligent, care poate replica proprietățile pielii tinere și sănătoase”, a spus Gordana Vunjak-Novakovic, profesor de inginerie biomedicală în Columbia, foarte entuziasmată de patentul celor de la Living Proof și Olivo Laboratories.

Ideea celei de-a doua piei are o istorie mai veche, care datează de acum 10 ani. Profesorul R. Rox Anderson, expert în dermatologie la Școala Medicală Harvard, a fost abordat de cei de la Living Proof, care lucrau la un polimer cu scopul de a-l folosi ca produs pentru păr. Atunci, Anderson a propus să fie creat unul aplicabil pe piele, care să fie aproape invizibil și să redea elasticitatea pielii, pierdută odată cu înaintarea în vârstă. Robert Langer, inginer biomedical, profesor la MIT și fondator al Living Proof, a început să caute ceva care ar fi putut funcționa. A reușit să găsească o soluție, iar una dintre primele aplicații ale ei a fost pentru pungile de sub ochi, pe care le fac majoritatea oamenilor trecuți de vârsta a doua. Totuși, produsul a fost testat momentan doar ca tratament cosmetic, nu și ca produs medical, prin urmare echipa de oameni de știință mai are de lucrat.

Un alt scop ar fi să folosească pielea concepută astfel și pentru a păstra cremele folosite în tratament pe piele. Știm cu toții că, mai ales în cazul celor destinate uzului nocturn, o bună parte din cantitate ajunge pe piele sau pe haine, nu să fie absorbită în piele.