Software-ul care îți protejează copiii în mediul online

de: Bogdan Cristea
05 12. 2016

Cei de la Kaspersky Lab au actualizat soluția de protecție a copiilor împotriva amenințărilor digitale cu noi caracteristici pentru iOS și Android. Acum, copiii le pot cere părinților acces la un site sau la o aplicație restricționată, prin intermediul unui buton, iar părinții pot primi sfaturi atunci când Safe Kids înregistrează situații dificile.

Rezultatele unui studiu recent arată că un părinte din trei simte că nu poate controla ce face sau vede copilul pe internet. Chiar și cu instrumente de control parental, adulții nu știu de multe ori cum să reacționeze la anumite comportamente online ale copiilor lor. De exemplu, ar trebui să ia dispozitivul în cazul în care copilul este prins încercând să acceseze site-uri de jocuri de noroc? Sau, cât de sever ar trebui să le vorbească dacă sistemul înregistrează interesul copilului pentru site-urile destinate adulților?

Recomandările din partea psihologilor, integrate în noua versiune Kaspersky Safe Kids, le permit părinților nu doar să evalueze gradul de risc pentru copil, ci și să-și adapteze modul în care abordează siguranța online a copilului. Părinții vor primi recomandări în legătură cu site-uri și aplicații neadecvate, atunci când apar contacte noi suspecte în agenda copilului, când se fac cumpărături online, în legătură cu utilizarea excesivă a Internetului și în alte câteva situații.

Părinții văd aceste sfaturi sub forma unui comentariu în setările Safe Kids și într-un raport despre activitatea pe Internet a copilului, pe portalul My Kaspersky. Recomandările pot apărea și sub forma unei notificări urgente pe dispozitivul mobil al părintelui – de exemplu, în cazul în care copilul încearcă să acceseze un site din categoria celor blocate (cum ar fi un site cu limbaj obscen).

O altă funcție nouă în versiunea Android le permite copiilor să ceară acces la site-uri sau aplicații restricționate. Dacă unul dintre părinți a configurat software-ul astfel încât să împiedice copilul să folosească anumite tipuri de site-uri sau aplicații, atunci apare o fereastră care blochează accesul de fiecare dată când copilul încearcă să le deschidă. Acum, copilul poate trimite o cerere de acces direct din această fereastră. Dacă părintele o vede, o poate accepta prin atingerea unui singur buton. Pe IPhone și iPad, această funcție merge doar pentru site-uri.

Programul este disponibil pe aici. Noile caracteristici vor fi, de asemenea, disponibile pentru Windows și Mac în 2017. În afară de funcțiile descrise, soluția ajută părinții să fie la curent cu ce face copilul online, cât timp petrece pe Internet, ce site-uri vizitează, ce jocuri preferă, cu cine comunică pe site-urile de socializare și unde merge.