Cum emite creierul uman judecăți morale
V-am mai povestit despre cât de mult ne plac discursurile TEDx, mai ales cele pe teme științifice. Astăzi vă prezentăm unul foarte interesant, în care Rebecca Saxe de la MIT ne explică modul în care „citim” gândurile semenilor noștri.
Clipul nu este chiar nou (mai exact, din 2009), dar acest articol de pe Adevărul ne-a adus aminte de el. Rebecca Saxe este specialistă în neuroștiințe la MIT și spune că fiecare dintre noi avem o zonă în creier care ne permite să interpretăm gândurile, gesturile sau intenţiile celorlalţi. Zona se află undeva deasupra şi în spatele urechii drepte şi se numeşte joncţiunea temporo-parietală dreaptă, iar experții au prescurtat-o JTPD. E acea zonă unde ne formăm părerile despre oamenii din jur, așadar, este responsabilă și pentru „judecățile” pe care le emitem.
„Sistemul necesită mult timp pentru a se dezvolta treptat, pe parcursul copilăriei şi până la începutul adolescenţei inclusiv. Chiar şi la vârsta adultă, diferenţele din această zonă a creierului pot explica diferenţele dintre adulţi în ceea ce priveşte modul de a gândi şi de a judeca alţi oameni”, explică Rebecca. Zona este bine dezvoltată în cazul adulților, dar copiilor le ia ceva timp să înțeleagă că altcineva poate gândi diferit față de ei.
Rebecca Saxe încearcă să descopere dacă intervențiile în JTPD pot modifica judecata morală a oamenilor, iar pentru asta are un instrument special. „Se numeşte Stimulare Magnetică Trans-Craniană sau SMT. Este un instrument care ne permite să penetrăm craniul cuiva cu un puls magnetic, ţintind o mică zonă a creierului şi să destabilizăm temporar funcţionarea neuronilor din acea regiune”.