Semnalele radio extraterestre a căror origine este necunoscută
Șase semnale radio provenite din același loc situat în afara galaxiei noastre le dau bătăi de cap oamenilor de știință.
În luna martie a acestui an, astronomii au reușit să identifice nu mai puțin de zece semnale radio provenite din aceeași locație din spațiu. Potrivit jurnaliștilor de la ScienceAlert, originea lor a rămas necunoscută, însă acum, cercetătorii au interceptat alte șase semnale produse de către aceasta.
Este vorba, mai exact, despre pulsuri numite Fast Radio Bursts, care au durate de ordinul milisecundelor și care, în perioada respectivă, generează o cantitate de energie similară cu cea produsă de Soare pe parcursul unei zile. Cercetătorii nu cunosc sursa acestor semnale, iar până în luna martie, ei erau de părere că pulsurile erau evenimente izolate, provenite din locuri diferite din spațiu.
Unul dintre principalele lucruri din cauza cărora oamenii nu au reușit să acumuleze foarte multe informații despre semnalele respective este viteza acestora. Fast Radio Bursts au fost descoperite abia în 2007, iar până în acest an, astronomii erau nevoiți să le studieze după producerea lor. Abia în 2016 ei au putut observa un eveniment de acest fel în timp real.
Natura repetitivă a semnalelor contrazice una dintre ipotezele cu privire la originea lor. În prezent, una dintre cele mai populare teorii afirmă că acestea iau naștere atunci când două stele neutronice se lovesc. Acum, însă, unii sunt de părere că sursa semnalelor ar putea fi un obiect exotic, precum o stea neutronică tânără, care se rotește cu suficient de multă putere încât să trimită în mod regulat pulsuri de o mare intensitate. Însă, în lipsa mai multor informații, nu putem verifica aceste teorii. Oamenii de știință își doresc acum să identifice cât mai multe semnale FRB, întrucât acestea ar putea să ne ajuta să înțelegem mai bine evenimentele care au loc în propria noastră galaxie.