Românii de la Movidius vor lucra pentru Intel: de la Project Tango la RealSense

de: Octavian Palade
06 09. 2016

Intel a achiziționat compania Movidius, companie care are angajați în Irlanda, Sillicon Valley, dar și în Timișoara. Românii de la Movidius se ocupau de partea software a smartphone-ului Project Tango, iar acum vor face, probabil, același lucru pentru Intel și tehnologia lor RealSense. 

Intel încearcă din răsputeri să devină un nume relevant în industria VR, iar compania are mai multe șanse să iasă în evidență față de concurență prin intermediul senzorilor RealSense, senzori capabili să vadă aproape la fel ca ochiul uman.

Pentru a dezvolta această tehnologie, Intel tocmai a achiziționat Movidius, un startup cu aproximativ 180 de angajați care are un sediu și în România. Într-un articol publicat pe blogul oficial, CEO-ul Movidius, a declarat că startup-ul lui își va urmări în continuare scopul de a le permite mașinăriilor să ”vadă”. Compania produce procesoare speciale capabile să transforme rapid datele vizuale și are acorduri cu Google, Lenovo și DJI.

Movidius a apărut în urmă cu opt ani și a reușit să adune fonduri în valoare de 86,5 milioane de dolari de la investitori precum Summit Bridge Capital, Capital-E, DJF și Emertec Gestion, potrivit TechCrunch.

Nu se știe exact câți bani a plătit Intel pentru a achiziționa compania, dar Movidius pare a fi pe drumul cel bun. ”Suntem în pragul unei mai descoperiri în ceea ce privește inteligența artificială. În următorii an, vom vedea noi tipuri de mașinării autonome cu capacități avansate. Deocamdată, facem progrese în ceea ce privește una dintre cele mai mari provocări din domeniul inteligenței artificiale: să oferim dispozitivelor și puterea de a vedea, nu numai puterea de a gândi”.

Compania produce gama Myriad 2 de procesoare vizuale, iar Lenovo le folosește pentru a construi următoarea generație de kituri de realitate virtuală. Un exemplu bun este Lenovo Phab 2 Pro, un smartphone capabil să analizeze împrejurimile și să creeze efecte de realitate augmentată.

Procesoarele de pe telefoanele actuale sunt puternice, dar consumă foarte multă energie şi autonomia este de maximum două zile, în cazuri rare. Movidius a luat totul de la zero. Biroul de design din Dublin a realizat procesorul fizic, iar la Timişoara 40 de ingineri români au proiectat platforma software. La final, s-a realizat un consum de câteva ori mai mic decât pe telefoanele obişnuite.