Robotul din junglă. Acest om a construit o mână bionică din fier vechi

de: Horia Despa
03 02. 2016

De regulă, jungla din Bali nu este un loc unde poți întâlni tehnologie scoasă din filmele SF. Chiar și așa, un localnic din satul Nyuhtebel a construit o mână din metal care zici că e scoasă din Mad Max.

Supranumit de ceilalți localnici precum ”cyborg-ul” sau ”Iron Man” inventatorul acestei mâini mecanice, I Wayan Sumardana, este sudor de profesie în satul său natal.

Acesta a menționat că ideea unei mâini mecanice i-a venit într-o dimineață când a simțit că nu-și mai poate controla mâna stângă. Speriat, acesta a crezut că a suferit un atac cerebral și s-a dus de urgență la doctor. Doctorul nu a găsit nici o explicație și l-a trimis la șamanul satului care nici acesta nu i-a putut oferi o soluție.

După ce căzuse în depresie o perioadă și rămânând fără bani, acesta a hotărât să construiască o ”mână bionică” care să-l ajute să se apuce din nou de muncă. Aparatul a fost construit din fier vechi, o baterie de litiu, rotițe și chiar un dinam combinat cu alte simple componente electronice.

Totuși, întrebat de jurnaliștii BBC cum controlează mâna bionică de vreme ce mâna sa naturală e amorțită, sudorul balinez spune că folosește ”energii neuronale” care îi spun mâinii mecanice ce să facă. Aparent, acesta a construit o banderolă de cap care se conectează printr-un cablu la mâna robotică, iar prin intermediul cablului ”energiile” ghidează mecanismul mâinii.

Întrebat de un profesor de fizică dacă aparatul folosește un cod special sau un anumit stil de programare, tânărul sudor a zis că nu și că nici măcar nu știe să scrie cod. Totul, aparent, e pe bază de ”energii”.

Mulți dintre cei curioși să vadă minunea ruptă parcă din filmele SF americane au rămas sceptici față de adevărul pretins de tânărul sudor, însă alții dintrei cei prezenți la demonstrațiile mecanicului bionic au rămas impresionați de efectele aparatului: ”Nu-mi pasă dacă este adevărat sau nu” spune un localnic, ”pentru mine e extraordinar. Nu mulți oameni care trec prin suferințe le pot depăși.”

Se pare că în Bali legea junglei se aplică și în fizică. Vă lăsăm pe voi, așadar, să trageți concluzia dacă Sumardana are dreptate sau nu.