Revista Presei: Legea antifumat, modificată în favoarea fumătorilor

de: Andrada Bonea
08 06. 2016

După ce a stârnit numeroase nemulțumiri, Legea antifumat a fost modificată, dar probabil că noutățile nu te vor da pe spate.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vă interesează cele mai recente modificări aduse legii antifumat, aveți cele mai importante detalii mai jos.

Fumatul va fi permis în spaţiile închise special amenajate, spaţiul public închis fiind redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi de Senat, care modifică prevederile Legii antifumat. De asemenea, fumatul va fi permis şi în spitalele de psihiatrie, după ce managerii mai multor unităţi au raportat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma.

Plenul Senatului a votat mai multe amendamente aduse Legii privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi „pentru” şi prevede că fumatul va fi permis în spaţii publice închise amenajate special, respectiv în „spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie”, precum şi pe terase amenajate în acest sens. De asemenea, în noua formă legea redefineşte, la propunerea Comisiei juridice, spaţiul public închis, precizându-se în mod clar că acesta este „încadrat de pereţi de jur împrejur”. Această sintagmă este adăugată şi în definiţia spaţiului închis de la locul de muncă.

Proiectul prevede că se poate fuma în celulele din penitenciare şi în spaţiile special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie. În continuare, fumatul este

Proiectul de lege urmează să meargă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.