Revista presei: BREXIT; David Cameron a demisionat; reacțiile politicienilor români la BREXIT

de: Octavian Palade
24 06. 2016

BREXIT-ul, adică decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este cel mai important subiect al zilei. Rezultatele referendumului pentru BREXIT arată că britanicii nu vor să mai facă parte din UE, iar premierul David Cameron tocmai și-a anunțat demisia. 

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre BREXIT și efectele referendumului Britanic, dar și despre demisia premierului David Cameron, citiți informațiile de mai jos.

Tabăra favorabilă BREXIT-ului a obţinut 51,9 % din sufragii după numărarea majorităţii voturilor din circumscripţii la referendumul istoric care a avut loc joi.  51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor. Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE. Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate. Comisia Electorală din Marea Britanie anunţă că Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Premierul Marii Britanii a declarat într-o conferinţă de presă organizată la Downing Street că ţara sa are nevoie de un nou premier după rezultatul referendumului pentru BREXIT. El a precizat că va rămâne la conducere timp de cel puţin trei luni şi că ţara ar trebui să aibă un nou şef al Guvernului până la congresul Partidului Conservator din toamnă.

Citeste mai multe despre evenimentele care se desfășoară în Marea Britanie după referendumul pentru BREXIT: adev.ro/o97idi

Efectele rezultatului de la referendumul pentru BREXIT încep deja să se simtă în întreaga lume. Leul se depreciază semnificativ în raport cu euro şi cu dolarul american, pe piaţa interbancară, în urma informaţiilor că rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie sunt favorabile ieşirii din Uniunea Europeană. Vineri dimineaţă, la ora 9.30, pe piaţa interbancară, euro se tranzacţiona în jurul valorii de 4,54-4,543 lei, cu peste doi bani faţă de cotaţia oficială anunţată joi de Banca Naţională a României (BNR), în timp ce dolarul american se tranzacţiona la 4,1-4,13 lei, cu 16 bani peste cotaţia oficială de joi. La închiderea sesiunii interbancare de joi, euro se tranzacţiona la 4,52 lei.    Lira sterlină, cotată indirect pe piaţa românească prin raportare la paritatea euro/liră, s-a depreciat puternic, cu peste 20 de bani în raport cu euro, până la 5,64 lei, de la cotaţia oficială a BNR de joi, de 5,8884 lei.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, unde i-a invitat pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru discuţii pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii. Europarlamentarul Theodor Stolojan susţine că pentru următorii doi ani munctorii români nu vor avea probleme,d at fiind că numai perioada de negociere privind ieşirea durează cel puţin doi.  „Sigur, ca orice vot, mai ales în cadrul unui referendum, trebuie respectat ca atare. Democraţia din Marea Britanie este foarte puternică şi sunt convins că va respecta votul din referendum, nu ca în România, unde mai bine nu ţinem un referendum, dacă nu îi respectăm rezultatul”, a spus europarlamentarul român.

Aici vei putea citi declarațiile lui Klaus Iohannis în legătură cu BREXIT-ul: adev.ro/o99kjx