Rețelele sociale sunt un substitut artificial pentru adevărata societate

de: Horia Despa
25 01. 2016

Toți folosim Facebook, în timp ce unii sau alții mai folosesc și Twitter sau Instagram. Ce au în comun aceste site-uri și servicii sunt abilitatea acestora de a forma societăți juxtapuse celei reale de unde noi ne retragem pas cu pas.

Într-un interviu oferit revistei El Pais, sociologul polonez Zygmunt Bauman consideră că noua formă de socializare în mediul online este un substitut artificial pentru societatea reală din cauza faptului că micul grup de prieteni format în jurul profilului tău poate fi crescut sau micșorat la alegere. În viziunea sa, societățile adevărate nu se crează ci sunt un dat. Datoria noastră e să învățăm cu adevărat să socializăm, așa cum am face-o pe stradă.

Sociologul polonez a afirmă că: ”Diferența dintre o comunitate și o rețea de cunoștințe este că tu ca persoană aparții unei comunități, în timp ce o rețea de oameni online îți aparține ție. Poți să adaugi ce prieteni vrei, poți să îi ștergi dacă vrei, ești în controlul relației oamenilor importanți cu care vrei să relaționezi. Drept rezultat, oamenii se simt puțin mai bine, pentru că singurătatea și abandonul este cea mai mare frică a omului individualist. De fapt e atât de ușor să-ți gestionezi prietenii virtuali că mulți uită de arta socializării pe care o înveți pe stradă, la muncă sau atunci când întâlnești oameni inteligenți cu care să interacționezi.

Bauman a înțeles paradigma Facebook-ului care, contrar intenției sale, izolează oamenii în loc să îi adune împreună: ”Rețelele sociale nu ne învață dialogul, pentru că e atât de ușor să eviți controversele în mediul online. Tocmai din acea cauză marea majoritate a oamenilor nu folosesc rețelele sociale să se unească sau să-și lărgească viitorul colectiv ci, din contră, folosesc aceste rețele ca să-și construiască un culcuș de confort, unde singurele sunete pe care le aud sunt cele ale vocii lor, și singurele reflexii pe care le văd sunt cele ale feței lor. Rețelele sociale sunt foarte folositoare, acestea oferă plăcere, dar sunt în sine niște capcane.”

Depinde de cum va reacționa fiecare generație la această nouă Rețea. Dacă înainte rețelele de televiziune și cablu ne țineau părinții în case cu orele și cu ochii lipiți de ecran, acum noi scrollăm în jos la infinit in căutare de divertisment nou, știri și orice fel de informații interesante. Cum schimbarea de la TV la Internet s-a făcut de la o generație la alta, nu e exclus ca cei care ne vor urma să pună Facebook-ul în surdină și să treacă la următoarea formă de divertisment/socializare, oricum va arăta aceasta.