Radiațiile de la Fukushima au „ucis” roboții trimiși să curețe zona

de: Andrada Bonea
15 03. 2016

În urmă cu cinci ani, un cutremur cu o magnitudine de nouă grade pe scara Richter a declanșat un tsunami puternic asupra coastei de nord-est a Japoniei. În timpul dezastrului, peste 19.000 de oameni au murit și patru dintre reactoarele centralei Fukushima Daichii au fost distruse.

Curățarea zonei a început încă din anul 2011, însă roboţii care au fost trimişi pentru această misiune nu au putut face faţă cantităţilor imense de radiaţii şi au cedat. Problema este cu atât mai gravă, cu cât combustibilul folosit în reactoare se scurg progresiv în Oceanul Pacific, potrivit Discovery.

Până acum, specialiştii Tokyo Electric Power Company au reuşit să îndepărteze numai 10% din totalul deşeurilor radioactive. Cea mai mare parte a acestora a fost îndepărtată din reactorul cu numărul patru, de unde s-au extras 1535 de bare de uraniu, întrucât acolo nivelul de radiaţii este mai scăzut faţă de zonele în care se află celelalte instalaţii. Cea mai mare îngrijorare este reprezentată de reactorul 1, potrivit lui  Justin McCurry de la The Guardian.

Din păcate, nu poate fi trimis deocamdată un robot nou pentru a termina misiunea. Fiecare dintre mașinăriile trimise a fost construită de Toshiba și pregătită special pentru scopul acesta, iar construcția a durat doi ani. Cei de la TEPCO cred că un efort real de curățare va începe în 2021 și va fi dus la bun sfârșit în 30-40 de ani.