R2D2 este robotul care revoluționează oftalmologia

de: PLAYTECH
14 09. 2016

Robotic Retinal Dissection Device sau, pe scurt, R2D2 este incomparabil mai stabil decât mâinile celui mai ferm chirurg și una dintre invenţiile care vor revoluționa medicina modernă.

Doctorii de la Universitatea Oxford au intrat în istoria medicinii moderne prin realizarea cu succes a primei operații intraoculare în care s-a folosit un robot. Robert McLean, profesor de oftalmologie la universitate, alături de echipa sa, a reușit să decojească o membrană cu o grosime de o miime de milimetru din interiorul ochiului pacientului. Pentru a face asta, echipa a utilizat un dispozitiv medical revoluționar cunoscut drept Robotic Retinal Dissection Device (R2D2).

R2D2 a fost construit de echipa de robotică medicală olandeză de la Preceyes BV. Acesta a fost proiectat să facă o operație care presupune crearea unei o găuri cu dimensiuni de submilimetrice direct în ochi, prin care robotul să poată intra și ieși. Mai mult, este construit astfel încât să aibă o stabilitate incredibilă, caracteristică absolut vitală pentru procedurile în care este folosit. De asemenea, se folosește de o serie de șapte motoare independente controlate de un computer, pentru a se mișca în interiorul ochiului.

Scopul acestor caracteristici este eliminarea completă a oricărui tremur care poate fi produs de mâinile chirurgului (inclusiv cele mai nesemnificative, precum tremurul generat de bătăile inimii).

„Tehnologia actuală, cu scanere laser și microscoape ne permite să monitorizăm afecțiunile retinei la un nivel microscopic, dar lucrurile pe care le vedem depășesc limitele fiziologice ale mâinii umane, ” a declarat MacLauren pentru BBC. „Cu un sistem robotic deschidem capitol complet nou pentru operaţiile la ochi care nu pot fi făcute momentan.”

Autor: Andrei Geornoiu