Primul calculator românesc este încă funcțional

de: Bogdan Cristea
26 01. 2016

În prezent, puteți admira primul calculator construit în România la Muzeul Banatului din Timișoara.

Construit în anii ’60, primul calculator realizat în mediul universitar din România a fost folosit la proiectarea Barajului Vidraru, cel mai mare din țara noastră. „De la niște butoane, se anunța mașinăria. Pun 101 la adresa 1 și atunci spun că ce e acolo să se adune”, a declarat Horia Gligor, un cercetător carea lucrat pe acest calculator în timpul studenției, pentru cei de la Digi 24.

Rezultatul erau indicate de sute de becuri care se aprindeau și indicau cifre sau litere, iar în anul 1962 a fost tradusă prima frază cu ajutorul acestui dispozitiv. „În orice caz, traducerea a fost făcută cu acuratețe din engleză în română. Au venit oameni cu manuscrise ca să se traducă. Acum cu Google Translate e la îndemâna oricui”, a mai declarat Horia Gligor.

De cinci ani de muncă și câteva zeci de mii de lei a fost nevoie în acea perioadă pentru a-l construi. Primul calculator,care încă mai este funcțional și care va fi expus în curând în Muzeul Banatului din Timișoara. MECIPT a fost construit începând cu 1956 la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic din Timișoara și ocupa o cameră întreagă. România este a opta ţară din lume care a construit un calculator şi a doua dintre fostele ţări comuniste, după URSS.