Zăpada nu e doar pentru pământeni: a fost descoperită și pe altă planetă

de: Horia Despa
07 03. 2016

Zăpada în spațiu nu ia naștere în urma înghețării particulelor de oxid dihidrogenic, sau apă, ci în urma gazului metan înghețat.

Cum gazul metan înlocuiește apa pe alte planete, zăpada ”metanică” poate lua naștere doar la altitudini extrem de mari, așa că Planeta Pluto tocmai a demonstrat cercetătorilor de la NASA că le are pe amândouă.

Localizată în sud-estul regiunii numite ”Cthulhu” de pe planeta Pluto și având o lungime de 418 km, lanțul muntos pe vârful căruia au fost găsite peticele de gheață a fost surprins de sonda spațială New Horizons în iunie anul trecut. Aparatul spațial a trecut prin apropierea planetei Pluto, fotografiind detaliile geografice ale corpului ceresc de la o distanță de 33,796 de kilometri, oferind imagini cu o rezoluție de 680 de metri per pixel

Concluzia că formațiunile de gheață descoperite pe vîrful lanțului muntos sunt gaz metan înghețat au fost trase în urma utilizării camerei Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera sau Camera Multispectrală pentru Imagini Vizibile, instalată pe New Horizons.

Fotografia multispectrală este plasată în dreapta celei care surprinde culorile naturale, iar metanul se suprapune fix peste formațiunile de gheață, lucru care i-a făcut pe cercetători să tragă concluzia că acolo se află de fapt cunoscutul element chimic în stare solidă.

Un alt corp ceresc care poartă, de asemenea, cantități imense de gaz metan înghețat, dar și în formă lichidă, este luna lui Saturn, Titan. Aceasta are o atmosferă din metan, etan și nitrogen, fapt care i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că pe luna lui Staturn există o atmosferă similară cu cea a Pământului concentrată în jurul gazului metan. În alte cuvinte, pe satelitul Titan plouă cu metan, cum pe Pământ plouă cu apă. Descoperirea de pe Pluto demonstrează că în spațiu viața ar putea să se bazeze nu pe hidrocarburi ci pe elemente chimice din jurul metanului și al nitrogenului.

Click pe poză pentru a mări