Prima pagină de internet sărbătorește 25 de ani
Modul în care petrecem timp pe internet a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar tipul de conținut disponibil online este, de asemenea mult mai variat. În același timp însă, prea puțini își aduc aminte de unde a început.
Dacă aveți o fascinație pentru istoria atrăgătorului internet, este foarte probabil ca data de 6 august 1991 să aibă o semnificație specială pentru voi. Nu de alta, dar unul dintre indivizii responsabili de crearea internetului a postat online la momentul respectiv prima pagina web. Tim Berners Lee nu a fost neapărat optimist în legătură cu popularitatea pe care o va dobândi respectivul protocol de conținut hypertext, dar a făcut totuși un anunț pe marginea lansării pe un grup Usenet. Respectivul grup era un precursor al forumurilor pe care mulți dintre noi le folosesc aproape zilnic pe internet.
Pe de altă parte, lansarea primei pagini web nu a fost una fastuoasă. Doar câteva persoane care lucrau în medii universitare din Statele Unite au sperat că noua unealtă va facilita accesul la informații pentru studenții din mai multe facultăți. Atât de mare a fost interesul pentru noua creație încât, deși prima pagină web a ajuns online pe 6 august, primii vizitatori au venit abia pe 23 august. Aceasta este cea mai clară dovadă a faptului că reticența față de o nouă tehnologie era semnificativă.
Au mai trecut aproape doi ani, până în 1993, ca internetul să devină mainstream și să-i fie aprieciat adevăratul potențial. Cea mai importantă componentă pentru a defini această evoluție a venit sub forma lansării primului browser – Mosaic. Acesta a fost creat de NCSA. CERN a jucat însă cel mai important rol în crearea internetului, făcând toate uneltele necesare realizării de conținut web gratuite și open source. Ce a urmat după aceea știm mulți dintre noi, important este că piatra de temelie a actualului internet a fost pusă cu 25 de ani în urmă.