Poveștile i-ar putea învăța pe roboți să fie mai umani

de: Andrada Bonea
18 02. 2016

Citește-i unui robot o poveste, și toată lumea va spune că ești ciudat. Învață un robot să citească și vei putea preveni un dezastru cu tente apocaliptice, pe care l-au luat în calcul și oameni precum Stephen Hawking, Elon Musk sau Bill Gates.

Sau, cel puțin, asta e ideea din spatele Quixote, o tehnică dezvoltată de Mark Riedl, director al Laboratorului de Inteligență și Entertainment de la Institutul de Tehnologie din Georgia. Ideea presupune ca roboților să li se citească povești care indică un comportament normal sau dezirabil. Din clasicele povești în care binele învinge răul, roboțeii pot învăța să fie empatici, să își ajute semenii umani, și, de ce nu, să nu distrugă Pământul. Potrivit studiului, întâmplările fictive sunt esențiale pentru a pune bazele noțiunilor morale în cazul copiilor, și este o șansă destul de mare să funcționeze similar în cazul inteligențelor artificiale.

Tehnica se bazează pe un studiu mai vechi, realizat tot de Riedl, numit sistem Șeherezada, care arată cum inteligențele artificiale pot pune cap la cap o serie de acțiuni bazându-se pe povești de pe internet. Metoda Quxote folosește un semnal de recompensă, pentru a-i face pe roboți conștienți de diferența între un comportament potrivit și unul nepotrivit, potrivit Quartz.

Într-unul dintre teste, cercetătorii i-au cerut unui robot să cumpere medicamente de la o farmacie și să se întoarcă, apoi, acasă. Dacă nu cunoaște normele umane, potrivit cărora orice costă, iar furatul e greșit, robotul ar putea opta să jefuiască farmacia, pentru a completa cerința mai repede. În cel puțin unul dintre scenarii, însă, robotul a învățat că e în regulă să întârzie, atât timp cât merge la bancă și retrage banii necesari pentru a cumpăra medicamentele. În această situație, sistemul de recompensare i-a indicat că un comportament bun cântărește mai mult în raport cu o potențială reacție negativă generată de întârziere.

Totuși, experții recunosc că nu e posibil să evităm absolut orice rău pe care inteligențele artificiale. „S-ar putea să nu împiedicăm orice fel de prejudiciu adus ființelor umane, dar credem că o inteligență artificială care adoptă valorile asociate culturilor și societăților evoluate se va strădui să evite orice comportament psihotic, cu excepția circumstanțelor extreme”. Acum, să ne gândim cum ar fi să le citim roboților „Moara cu noroc” sau „Ion”.