Folosirea telefonului, tabletei și laptopului în avion: care sunt limitările

de: Horia Despa
23 03. 2016

Puteți folosi dispozitivele electronice în momentele cheie ale unui zbor, precum în timpul aterizării și decolarii zborului, însă nu orice dispozitiv

Din 2014 agențiile de stat din America și Europa precum FAA și EASA, agenții care reglementează activitățile pasagerilor și ale echipajului în timpul zborului, au permis într-un final utilizatorilor de dispozitive electronice să și le mențină deschise chiar și atunci când avionul decolează sau aterizează.

Originea unei reguli simple

Motivul pentru care până acum folosirea electronicelor în timpul zborului a fost interzisă este, aparent, destul de simplu. Aparatele sunt conectate la Internet sau la o rețea de telefonie mobilă prin intermediul undelor electromagnetice. Ghiciți prin ce fel de tehnologie radarul din interiorul avionului, transpoderul, radioul și toate instrumentele de menținere a legăturii dintre un avion și turn, se efectuează? Exact, tot prin unde electromagnetice.

Evident, intensitatea și frecvențele semnalelor venite dinspre avion către turn și semnalele radio emanate de telefonul tău sunt extrem de diferite. Totuși, pentru a reduce la maximum riscul ca un telefon deschis să provoace interferențe între comunicațiile dintre avion și turn, ni se cere mereu să ne închidem telefonul când avionul decolează și aterizează, adică momentele când legătura cu turnul de control este cel mai strânsă.

Ei bine, așa cum am zis mai sus, autoritățile ce reglementează zborurile civile din America, Europa și Canada au căzut la un acord în a permite utilizatorilor să mențină telefoanele deschise tot timpul cât sunt în avion, chiar și atunci când avionul decolează sau aerizează. Totuși, în mod practic acest lucru nu prea se întâmplă. Oare de ce?

Fiecare linie aeriană are propriile reguli

Asta este cauza principală pentru care încă nu ai voie să te joci uneori pe mobil atunci când avionul decolează și aterizează. Regulamentele impuse de FAA sau EASA sunt de natură consultativă, în nici un caz obligatorii. Marile companii de transport din Europa sau America vor pune în aplicare imediat noile regulamente pentru ca să-și țină clienții fericiți dar și să vândă bilete mai multe, dar dacă veți zbura cu niște companii mai mici e încă posibil să fiți nevoiți să închideți telefonul atunci când avionul decolează sau aterizează.

Mărimea contează

Deși veți putea avea telefoanele, MP3 playerele și cam tot ce poate fi ținut în mână, deschise, unele obiecte precum laptop-urile sau tabletele vor trebui puse deoparte atunci când avionul decolează. De ce oare, vă întrebați? Păi pentru că un obiect de mărimea unui laptop sau a unei tablete poate zbura și sparge capete dacă apar situații critice în momentele aterizării și a decolării.

Acestea se vor putea pune deoparte în buzunarul din spatele scaunelor, iar după ce zborul avionului s-a stabilizat, le veți putea scoate pentru a le utiliza.

Da, încă trebuie să fie în Airplane Mode

Eram sigur că nu v-ați așteptat la asta, dar da, noile regulamente specifică faptul că puteți folosi electronicele în timpul atelizării și decolării avionului, dar asta nu înseamnă să fiți conectați la rețele Wi-Fi (asta dacă nu oferă deja compania în timpul zborului), Bluetooth, date sau rețea celulară. Vei putea să te joci pe telefon în timpul zborului, dar nefiind conectat la Internet. Același lucru se aplică și mesajelor text sau conversațiilor pe telefon. Toate sunt interzise.

Americanii de la FCC se gândesc să permită comunicarea prin semnalul celular la înățimi de peste 5.000 de metri în timpul zborului, dar nu e nimic promis.

Regulamentul țărilor în parte

Or fi americanii, europenii și canadienii mai dezinvolți când vine vorba de regulile de zbor, dar nu același lucru se poate spune despre Rusia, China, India sau țările de pe alte continente. Dacă veți pleca din America cu destinația Hong Kong, să zicem, e foarte posibil ca să fiți nevoiți să închideți telefonul atunci când intrați în spațiul aerian chinez, indiferent dacă compania aeriană este americană sau nu. La fel la întoarcere când vine vorba de decolarea avionului.

Dacă, vă veți întoarce cu o companie chineză, s-ar putea să fiți nevoiți să vă mențineți telefoanele închise tot drumul, chiar și atunci când avioanele intră în spațiul aerian sau american. De ce companiilor americane, europene și canadiene le e interzis să-și lase clienții să folosească electronice atunci când ies din spațiul lor de proveniență, pe când cele din afara spațiului non-occidental le e permis să-și mențină interdicțiile chiar și acolo unde acestea nu mai au autoritate, e greu de înțeles. Chiar și așa, dacă va fi nevoie să vă închideți dispozitivele, cel mai probabil veți fi anunțați în prealabil.