OnePlus 3 nu e perfect, dar e formidabil [REVIEW]

de: Octavian Palade
23 08. 2016
Review OnePlus 3 (1)

OnePlus 3 este (sau, mai bine zis, ar trebui să fie) unul dintre cele mai căutate smartphone-uri ale momentului. A ajuns și la noi la teste și acesta este review-ul nostru pentru el.

[related]

Compania OnePlus a apărut din senin și a reușit să provoace un impact mare într-un timp foarte scurt. Primul OnePlus s-a recomandat drept un flagship killer, fiind dotat cu specificații de top și având un preț foarte mic comparativ cu produsele unor companii cu ceva mai multă istorie pe această piață. Totuși, companiile chinezești fac asta de ceva timp – unele mai bine decât altele. Decisivă în succesul OnePlus a fost strategia de marketing – promovare ieftină (pe social media) și un mecanism de achiziție bazat de pe bonuri de ordine (care au conferit smartphone-ului un aer exclusivist).

Din fericire pentru ei (dar și pentru posesori), OnePlus a reușit să și livreze ce a promis – un smartphone de top, bine optimizat, la un preț mic. OnePlus 2 a avut câteva probleme după lansare, inclusiv cu sistemul de vânzări pomenit mai sus, dar tot a fost un telefon foarte bun. OnePlus 3 vine cu îmbunătățiri considerabile, reușind să pluseze în zonele importante și rezolvând câteva dintre lipsurile modelului anterior.

Review OnePlus 3 – Introducere

OnePlus 3 este, din toate punctele de vedere, un smartphone high-end. Este construit în jurul unui display AMOLED full HD de 5,5 inch (considerabil mai bun decât IPS-ul de pe modelul de anul trecut) și a unui corp metalic unibody. Are un procesor Snapdragon 820 și 6GB memorie RAM, mai mult decât toate vârfurile de gamă lansate de companiile mari anul acesta. Are 64GB spațiu de stocare, dar nu dispune de un slot pentru card microSD, iar camerele foto sunt de 16, respectiv 8MP. Bateria este de 3.000 mAh și se încarcă prin intermediul unui cablu cu mufă USB C, iar la baza ecranului există un buton capacitiv de ”Home” care incorporează și un senzor pentru amprente.

În afară de display – care a ajuns la QHD la (aproape) toate vârfurile de gamă de anul acesta – toate specificațiile OnePlus 3 sunt la nivelul unui high-end desăvârșit. Cel puțin pe hârtie. Cum se prezintă telefonul în realitate? Foarte bine.

Review OnePlus 3 (11)

Review OnePlus 3 – Puncte pro

Perfomanța merită menționată prima în acest review pentru OnePlus 3. Cei care îmi urmăresc articolele de ceva timp știu că nu sunt un fan al testelor benchmark. Prefer să vorbesc despre performanțe din perspectiva utilizatorului de smartphone, nu din perspectiva omului care aleargă după cifre. Cu toate astea, am aruncat un ochi și peste câteva astfel de teste, iar OnePlus 3 este depășit doar de Samsung Galaxy S7 și de (surpriză) Huawei P9 (unul dintre motivele pentru care nu îmi plac testele benchmark este ușurința cu care acestea pot fi păcălite – ca posesor de Huawei P9 pot spune că performanțele OnePlus 3 sunt net superioare, chiar dacă testele sintetice spun altceva). Am înțeles că au existat câteva probleme legate de performanță imediat după lansare, dar cei de la OnePlus 3 au rezolvat totul cu o actualizare pentru Oxygen OS. Astfel, m-am trezit cu probabil cel mai rapid smartphone pe care l-am testat până acum. Vorbesc despre un dispozitiv care reacționează instant la orice comandă și pentru care timpii morți nu există, indiferent de sarcinile pe care i le-am aruncat. Fie că este vorba despre gaming, browsing sau aplicații, OnePlus 3 se descurcă foarte bine, iar trecerea de la o aplicație la alta se face instant. Și interfața este optimizată astfel încât să pună în valoare viteza de reacție a telefonului. Nu are animații complexe și nici întârzieri ”artistice” atunci când vrei să treci de la un ecran la altul sau de la o aplicație la alta.

Încărcarea rapidă este un alt atu important al OnePlus 3. Smartphone-ul OnePlus 3 este dotat cu tehnologia Dash Charge, iar asta înseamnă că bateria ajunge la 65% încărcare în numai 30 de minute, indiferent că ecranul este pornit sau stins. Acest lucru este impresionant și poate fi foarte util în cazul persoanelor care sunt mereu pe fugă.

Designul este plăcut, cu toate că nu este deloc original. Telefonul se simte foarte bine în mână, cu toate că aduce aminte foarte mult de gama HTC One, iar butonul pentru schimbarea profilurilor audio, împrumutat de la iPhone, are o textură plăcută la atingere. OnePlus 3 este un telefon mult mai elegant decât predecesorul său, cu toate că, trebuie să recunosc, mi-a plăcut capacul de pe spate cu textură zgrunțuroasă. OnePlus 3 este alunecos, dar are o simetrie plăcută și un aspect premium, iar asta este bine.

Senzorul de amprente nu este una dintre caracteristicile pe care obișnuiesc să pun accentul atunci când scriu review-uri pentru smartphone-uri și nici nu mai poate fi considerat o noutate, având în vedere că a ajuns și pe smartphone-uri mid-range de anul acesta. Totuși, pot spune că am fost uimit de rapiditatea și preciziei celui instalat de chinezi pe OnePlus 3. Smartphone-ul se deblochează instant odată cu atingerea ușoară a acestuia, nefiind nevoie să deblochezi ecranul înainte pentru a-l activa.

Camera foto, voi zice din start, nu se ridică la nivelul celei de pe Samsung Galaxy S7, dar se apropie de performanțele celei de pe LG G5. Este rapidă (are detecție de fază, lucru care ajută mult la focalizare) și foarte bună în condiții optime de lumină, iar la întuneric scoate fotografii cel puțin ”folosibile”. Mai exact, fotografiile făcute noaptea sunt destul de pixelate și se vede creșterea valorilor ISO. Totuși, camera de pe noul model este  o îmbunătățire considerabilă față de camera de pe OnePlus 2, iar interfața simplă este un alt plus. Mai mult, există și un mod manual care poate oferi rezultate mai bune, dar eu sunt de părere că cine fotografiază cu smartphone-ul în general nu vrea să stea să facă și setări înainte de a face poze. Senzorul cu f2.0 și pixeli de 1,14 microni nu este cel mai bun de pe piață, dar își face destul de bine treaba, considerabil mai bine decât cele integrate pe modele mid-range cu prețuri similare de la alți producători.  Camera frontală se descurcă și ea bine, poate chiar puțin mai bine în condiții de luminozitate scăzută, lucru puțin ciudat, dar deloc rău.

Interfața curată reprezintă un avantaj major. Oxygen OS al celor de la OnePlus este o versiune aproape stock de Android, iar asta se traduce într-o optimizare bună, grafică curată și timp de răspuns foarte mic. Dacă nu ai ști cu ce te joci, ai putea avea impresia că OnePlus 3 este un dispozitiv Nexus, iar pe o piață suprasaturată cu smartphone-uri care mai de care mai chinezești în ceea ce privește sistemul de operare, OnePlus 3 este ca o gură de aer curat. În plus, există implementată și o funcție care îți permite să aprinzi display-ul pentru a vedea notificări trecând cu palma peste ecran, la fel ca la Moto X.

Review OnePlus 3 – Puncte contra

Autonomia nu este unul dintre punctele forte ale smartphone-ului. Sunt obișnuit să folosesc intens smartphone-urile. Asta înseamnă că am mereu o conexiune de date sau una WiFi, că butonez constant aplicațiile de mesagerie instant sau pe cele ale rețelelor sociale, că nu mă dau în lături de a viziona clipuri video și că am legat cel puțin un alt gadget, prin bluetooth, la smartphone în orice moment. În aceste condiții, OnePlus 3 rezistă aproape 10 ore, însemnând că m-am văzut nevoit să-l pun la încărcat înainte de a mă culca. Probabil un utilizator ceva mai light ar obține o zi întreagă de funcționare, însă sunt mici șansele ca cineva să-și ia o bestie precum OnePlus 3 și să nu vrea să o folosească la potențial maxim. Vestea bună este tehnologia Dash Charge, menționată și mai sus, care îți oferă câteva ore în plus de utilizare pentru numai câteva minute de încărcare, dar tot va trebui să ai cablul USB C la tine pentru astfel de situații.

Filmarea este încă un punct negativ pentru OnePlus 3. Dacă la capitolul foto camera se descurcă considerabil mai bine decât cea de pe modelul de anul trecut, stabilizarea optică implementată de chinezi pare să existe doar pe hârtie, nu și în realitate, cel puțin nu în cazul clipurilor video. Filmările ies tremurat și nici nu oferă o calitate foarte bună, cu toate că există opțiunea de a filma și la rezoluție 4K.

Lipsa slotului pentru card microSD este tot un punct în minus pentru OnePlus 3. E adevărat, mie îmi sunt suficienți cei 64 de GB spațiu de stocare, dar majoritatea caută să-și extindă memoria cu carduri de sute de GB, pentru filme, jocuri sau muzică.

Review OnePlus 3 – Concluzie

Pe parcursul acestui review pentru OnePlus 3, am menționat de multe ori smartphone-uri precum HTC 10, LG G5 sau Samsung Galaxy S7. Și, având în vedere cât de bine s-a descurcat OnePlus 3 în situațiile redate mai sus, mai trebuie să fac o comparație, de data asta legată de preț. OnePlus 3 este de departe mai ieftin decât cele trei modele menționate anterior, costând numai 400 de euro, adică aproximativ 1.800 lei, pe site-ul oficial al producătorului. OnePlus 3 este un smartphone care, cred eu, nu a primit atenția pe care o merita anul acesta. Telefonul reușește să iasă în evidență prin performanță, dar își face loc pe lista cu cele mai bune smartphone-uri ale acestui an oferind o experiență mai mult decât acceptabilă din toate punctele de vedere.