Oamenii de știință învață copiii să nu mai creadă în pseudoștiință

de: Andrada Bonea
07 10. 2016

Într-o lume în care un procent îngrijorător din populație confundă pseudoștiințele cu știința, orice educație suplimentară în acest sens.

E ușor să blamezi oamenii care refuză să își vaccineze copiii de teama că vor dezvolta autism, sau pe cei care cred că pot vindeca boli precum cancerul cu sucuri naturale. Totuși, nu e în totalitate vina lor. Dacă nu ai expertiză în domeniu și nu ai beneficiat de educație serioasă, devine greu să deosebești realitatea științifică de replici nereușite ale ei.

Din fericire, o echipă de oameni de știință a decis să ia măsuri. Prin urmare, au început un studiu în Uganda, prin care au în plan să îi învețe pe copii să detecteze aberațiile despre sănătate care le sunt servite, potrivit Science Alert. Până în momentul de față, materialele didactice, planurile de lecții și manualele au fost testate în mai mult de 15.000 de școli primare din Uganda. Scopul nu se rezumă la înlăturarea miturilor științifice, ci oamenii de știință vor să îi învețe pe oamenii din comunitate suficiente lucruri încât să facă ușor deosebirea între pseudoștiință și știință.

Materialele de studiu se bazează pe ghidul Testing Treatments, care le dă oamenilor fără studii științifice instrumentele necesare pentru a depista sfaturile medicale îndoielnice. Andy Oxman, cofondator al Chalmers’, a venit cu ideea de a concepe aceste materiale pentru copii, nu pentru adulți. Acesta și-a motivat alegerea destul de simplu: au început cu copiii din școala primară pentru că aceea e vârsta potrivită pentru a construi o fundație.

Toate materialele sunt adaptate astfel încât să fie atrăgătoare pentru copii și iau forma jocurilor, cărților cu benzi desenate, clipurilor simpatice și nu numai. Motivul pentru care au ales Uganda, dincolo de conexiunile pe care le aveau cu această țară, e faptul că acolo pseudoștiințele sunt ca la ele acasă. Circulă de ceva timp zvonuri potrivit cărora SIDA ar putea fi vindecată cu suplimente pe bază de plante sau că vaccinurile provoacă infertilitate, așa că e important ca cei mici să înțeleagă cum stau, de fapt, lucrurile.