Oamenii de știință au obținut combustibil lichid din energie solară

de: Andrada Bonea
27 07. 2016

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a converti energia solară în combustibil sintetic, în mod direct, cu ajutorul dioxidului de carbon.

Metodele disponibile momentan se bazează fie pe panouri solare fotovoltaice, fie pe colectoare solare. Energia solară fotovoltaică este generată cu ajutorul panourilor solare, pe care le vedem montate pe acoperișurile caselor și în centralele solare. Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, un colector solar, (captator solar, panou solar termic) este o instalație ce captează energia solară conținută în razele solare și o transformă în energie termică.

Ambele metode implică transformarea energiei solare în electricitate. Problema ar fi că se pierde multă energie în procesul de stocare a electricității, iar metoda propusă de oamenii de știință de la Institutul PSI și ETH Zurich ar putea rezolva acest neajuns. „Metoda noastră ne permite să stocăm energia sub formă de legături chimice, ceea ce e mai ușor decât să stocăm electricitate. Abordarea se bazează pe un principiu similar celui folosit în centralele solare”, a explicat Ivo Alxneit, chimist la Laboratorul de Tehnologie Solară PSI.

Procesul utilizează energia solară pentru a încălzi o soluție chimică la peste 1.000 de grade Celsius, iar acest lucru va declanșa anumite procese chimice. Cercetarea aceasta reprezintă doar o pregătire a terenului pentru o astfel de tehnologie. Pentru a aduce procesul de conversie la viață, va fi nevoie de investiții considerabile, pentru a putea converti la scară mare energia solară în combustibil lichid.

În orice caz, demonstrarea faptului că o astfel de metodă funcționează sună cât se poate de promițător pentru viitorul energetic al planetei. Studiul complet poate fi citit aici.