Oamenii de știință au o nouă explicație pentru sentimentul de déjà vu
În franceză, „déjà vu” se traduce ca „deja văzut” și descrie acel sentiment ciudat și puternic pe care îl ai când o experiență pe care o trăiești într-un anumit moment îți dă senzația că ai mai trăit-o în trecut, în exact același mod.
Oamenii de știință încearcă de mult timp să explice fenomenul, iar o echipă de experți în neurologie cred că au reușit să găsească un răspuns. Echipa condusă de Akira O’Connor de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie a descoperit o modalitate prin care poate provoca un déjà vu în laborator, cu ajutorul unui truc folosit de oamenii de știință pentru a implanta amintiri false în creierul „cobailor”. După cum explică Jessica Hamzelou pentru New Scientist, implică „recitarea” unei liste de cuvinte înrudite, cum ar fi pat, pernă, noapte, vis, dar lăsând la o parte cel mai evident liant între ele. În acest caz, somnul.
Participanții la studiu au fost puși ulterior să repete toate cuvintele pe care le-au auzit, iar deseori, erau convinși că au auzit și „somn” printre ele. Practic, așa implantezi o amintire falsă, dar nu e suficient pentru a explica déjà vu-ul. Așa că O’Connor și echipa sa au mai adăugat un pas. În prima parte a experimentului, când participanții au auzit cuvintele înrudite, cercetătorii i-au întrebat dacă au auzit un cuvânt care începe cu „s”. În mod evident, toți au răspuns negativ.
Mai târziu, totuși, când li s-a cerut să își amintească toate cuvintele pe care le-au auzit, știau deja că „somn” nu e printre ele, dar totuși părea familiar. Acela a fost momentul în care au raportat senzația de déjà vu. Studiul a implicat 21 de participanți, iar oamenii de știință au observat ce s-a întâmplat în creierul lor în timpul experimentării senzației de déjà vu. În mod interesant, deși tehnica implica un exercițiu de memorie, părțile creierului legate de amintiri nu au fost printre cele care au prezentat activitate intensă în scanările IMR. O’Connor a spus că regiunile frontale, asociate cu luarea de decizii, au fost cele care s-au activat.
Explicația omului de știință e că acest lucru e provocat de creierul care caută intens printre amintirile stocate, semnalând că are loc o eroare – simte că a mai experimentat asta o dată, dar nu are nicio amintire. Stefan Kohler de la Universitatea Ontario din Canada, care nu a fost implicat în studiu, a spus același lucru: s-ar putea ca în creier să aibă loc un conflict în timpul déjà vu-urilor.
Desigur, studiul a fost făcut la scară mică, iar rezultatele nu au fost revizuite formal. Speculațiile acestea trebuie susținute de experimente la scară mai mare, dar trebuie să recunoaștem că ceea ce spun oamenii de știință are sens. Urmează continuarea investigațiilor, iar unul dintre principalele scopuri este să afle ce se întâmplă în creierele celor care nu au experimentat niciodată această senzație.