Oamenii de știință au creat un material și mai rezistent decât grafenul

de: Andrada Bonea
13 04. 2016

Acum câțiva ani, oamenii de știință calculau proprietățile unei forme exotice de carbon, pe care o vom numi „carbin” (în engleză ar fi carbyne). Acest material promitea mai multă rezistență decât orice material cunoscut.

Cercetătorii de la Universitatea din Viena au reușit, în sfârșit, să facă materialul utilizabil. Problema lui principală e faptul că reprezintă un lanț uni-dimensional de atomi de carbon, legați între ei. Această structură îl face foarte reactiv, ceea ce înseamnă că, de îndată ce e fabricat, e distrus. Experții austrieci au găsit o soluție pentru a preveni acest deznodământ. Au luat două fâșii de grafen, pe care le-au așezat una peste alta, apoi le-au rulat astfel încât să formeze un tub. Apoi, au introdus carbinul în acest tub, oferindu-i o suprafață protectoare, grație căreia poate rămâne intact.

Recordul pentru atomi de carbon conectați între ei a fost, până acum, de 100. Acum, echipa poate lega 6.400 de atomi, care pot fi menținuți în lanț atât cât își dorește. Singura condiție este să rămână în tubul de grafen. Dat fiind faptul că au atins această performanță, probabil că urmează ca materialul să fie exploatat mai mult. Studiile anterioare au arătat că acest carbin este mai rezistent și decât grafenul, și decât diamantul. De asemenea, e de două ori mai rigid decât orice material cunoscut până acum, menționează studiul.

Nu spunem că acest material ar putea înlocui grafenul, dar simplul fapt că îi face concurență e uimitor. Grafenul este un material care momentan are posibilitatea să înlocuiască majoritatea materialelor care au stat la baza computerelor încă din anii ’80. Construit pe bază de carbon, acesta este de 100 de ori mai rezistent decât oțelul, este extrem de rezistent la căldură, și este un excelent conductor de electricitate fără să emane căldură. Din cauza aceasta, grafenul este considerat ca fiind materialul de bază al viitorului. Printre multe alte calități ale grafenului, acesta este de asemenea extrem de fotosensibil și poate fi folosit ca excelent senzor pentru razele infraroșii. Aparatele existente de vedere în infraroșu sunt greoaie și au nevoie mereu de grijă extremă pentru a fi purtate.