Poți rezolva problema de matematică simplă care a dat peste cap internetul?

de: Bogdan Cristea
14 05. 2016

Operația matematică de mai sus a pus probleme unui număr foarte mare de oameni.

Când vine vorba de matematică, uneori chiar și cele mai simple lucruri pot pune probleme unui număr foarte mare de persoane. Operația matematică de mai sus, de exemplu, a ajuns virală pe internet în Japonia după ce foarte multe persoane nu au fost capabile să găsească rezultatul corect. Nu mai știu exact în ce an se predau fracțiile în școală, dar cred că până în clasa a cincea, orice elev ar trebui să știe să rezolve operația de mai sus.

[related]

După cum puteți vedea, este vorba despre o operație care implică o scădere, o adunare, o împărțire și o fracție. Deși, cel mai probabil, nu este nevoie să explic modul în care aflăm rezultatul, voi face acest lucru pentru a evidenția greșelile pe care le-au comis oamenii. În astfel de cazuri, primul lucru pe care trebuie să-l rezolvăm este fracția și operația de împărțire. ”3:(1/3)” este egal cu 3 x 3, adică 9. Din acest moment, rămânem cu 9-9+1.

[readmore]

Atunci când nu avem de-a face cu paranteze, adunarea și scăderea se efectuează pe rând, de la stânga la dreapta, astfel că rezultatul final va fi 1. Totuși, lucrurile nu au fost la fel de simple pentru japonezii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, 40% dintre aceștia fiind incapabili să ajungă la rezultatul corect.

Probabil sunteți curioși în legătură cu greșelile făcute de oameni. Una dintre cele mai importante este introducerea operației într-un calculator sau în Google într-un mod necorespunzător. Ceea ce ar trebui scris ”9-3/(1/3)+1” ar fi scris ”9-3:1/3+1”. În cazul acesteia din urmă, calculatorul ar împărți mai întâi 3 la 1, iar apoi 3 la 3 și astfel ar obține un rezultat diferit.

De asemenea, în mod ciudat, unii echivalează operația din mijloc cu 3, când ar trebui, de fapt, să obțină 1. Asta ca să nu mai menționez că anumite persoane au considerat că au de-a face cu o ecuație. Statistica ar fi una îngrijorătoare, deoarece în trecut, în jur de 90% dintre participanți ar fi reușit să obțină rezultatul corect.