O rețea neurală a colorat poze alb-negru într-un mod interesant

de: Alexandru Puiu
04 04. 2016

Un grup de cercetători de la Universitatea California din Berkeley a folosit o rețea neurală pentru a colora fotografii alb-negru, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Nu este prima oară când cineva folosește o rețea neurală, dar exemplele din trecut au implicat folosirea acestei forme de inteligență artificială în cu totul alte moduri. În trecut, doar cei de la Google au folosit un algoritm intitulat DeepDream pentru manipularea fotografiilor într-un mod suprarealist.

În altă ordine de idei, un grup de cercetători americani au folosit o rețea neurală pentru a colora un set foarte mare de fotografii care, în mod original, au fost capturate în alb-negru. Deși algoritmul nu a funcționat perfect de fiecare dată, iar rezultatele au fost relative, uneori, ați fi tentați să credeți că pozele original au fost color, iar după procesare au fost transformate în alb-negru. Întregul experiment a fost detaliat într-un document intitulat Colorful Image Colorization pe care îl puteți citi în întregime în format PDF.

Ideea de bază a utilizării unei rețele neurale a implicat alimentarea algoritmului cu un număr fabulos de imagini menite să faciliteze asocierea de diverse forme cu culori. Astfel, cerul putea fi asociat în permanență cu diverse nuanțe de albastru, iar norii cu diverse nuanțe de alb. Deși în teorie pare simplu, câteodată, rezultatele au fost suprarealiste. În definitiv, ajustarea valorilor cromatice pornind de la analiza unor imagini similare nu poate fi considerat un sistem infailibil. În cel mai bun caz, poate fi perceput ca o soluție naturală la o problemă foarte complexă. De asemenea, a fost foarte dificil pentru algoritmul de inteligență artificială să se încadreze între liniile de delimitare în cazul elementelor de finețe.

La final, în urma unui sondaj pornit de la eforturile rețelei neural, aproximativ 20% dintre cei chestionați au afirmat că imaginea color este cea originală.