O nouă planetă poate să ducă la schimbarea cărților de astronomie

de: PLAYTECH
13 07. 2016

O echipă de oameni de știință a descoperit o nouă planetă, parte din sistemul nostru solar, despre care spun că se încadrează în categoria planetelor pitice.

Aflată mai departe decât Neptun, planeta pitică impresionează prin dimensiunile reduse, având un diametru de aproximativ 700 de kilometri. Descoperirea a fost făcută de către o echipă internațională de astronomi de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța, iar reprezentanți ai Centrului au făcut anunțul marți.

Numită provizoriu 2015 RR245, planeta are parte de o orbită eliptică, de la 5 până la 19 miliarde de kilometri distanță față de Soare. Cu alte cuvinte, se poate găsi la o distanță de peste 120 de ori mai mare față de Soare decât Pământul. Mai mult, o orbită completă durează 700 de ani. Prin comparație, orbita planetei Neptun este de 165 de ani, iar cea a lui Pluto de 248 de ani.

2015 RR245 a fost găsită grație unor observații astronomice din septembrie 2015 care au avut loc în Hawaii. Oamenii de știință au folosit un telescop avansat, numit Canada-France-Hawaii (CFHT), din cadrul programului Originea Sistemului Solar Extern (OSSOS). Mai mult, astronomii anunță că planeta recent descoperită este una dintre ultimele aflate după Neptun care ar putea fi observată folosind tehnologiile din prezent.

Despre planetele pitice, oamenii de știință au formulat o teorie conform căreia ar fi existat mult mai multe în trecut, dar au fost distruse pe măsură ce planetele mari și-au ajustat orbitele. Chiar și așa, 2015 RR245 a supraviețuit, alături de Ceres, Makemake, Eris, Pluto și Haumea. Cel mai important, planetele atât de vechi ajută să descoperim originile galaxiei noastre, notează publicația Science Alert.

Autor: Radu Bălășoiu