O inteligență artificială ar putea depista cancerul la sân de 30 de ori mai repede decât medicii

de: Andrada Bonea
19 09. 2016

La doar câteva zile după ce Olivia Steer a șocat tot internetul printr-un articol în care susține că mamografiile sunt ineficiente, iar cancerul la sân se vindecă fără intervenție medicală, a fost publicat un studiu care ne demonstrează că realitatea e alta.

Fără nicio legătură cu ceea ce se întâmplă pe plaiurile mioritice, cercetătorii de la Houston Methodist Research Institute au dezvoltat un software care se pare că poate diagnostica cancerul de 30 de ori mai rapid decât medicii, bazându-se pe mamografie și pe istoricul medical. Având în vedere faptul că, într-adevăr, în SUA au fost diagnosticate greșit 1,3 milioane de femei în decursul a 30 de ani, orice procedură care scade riscul de astfel de erori e binevenită.

„Acest software analizează milioane de fișiere într-o perioadă foarte scurtă și ne permite să determinăm riscul de cancer mai eficient, folosind mamografia pacientei”, a declarat Stephen Wong, unul dintre cercetători. A mai spus și că programul are potențialul de a scădea numărul biopsiilor, potrivit Science Alert.

Mamografia e o examinare medicală menită să depisteze stadiile incipiente ale cancerului la sân, înainte ca simptomele să apară. Totuși, procedura nu e perfectă, iar statisticile arată că 20% dintre biopsiile efectuate în SUA sunt inutile. Inteligența artificială pe care au dezvoltat-o are întocmai scopul de a împiedica acest lucru, dând un diagnostic precis din prima.

În cea mai recentă demonstrație, oamenii de știință au testat sistemul pe 500 de paciente care sufereau de cancer la sân, iar rezultatele au indicat o precizie de 99%. Aceeași analiză ar fi necesitat 500 de ore pentru medici, dacă nu s-ar fi bazat pe o mână de ajutor din partea tehnologiei.

Totuși, rezultatele analizate în cadrul studiului provin de la paciente despre care se știa deja că suferă de cancer. Prin urmare, inteligența artificială despre care vorbim nu a contribuit încă la salvarea vreunei vieți prin depistarea timpurie a bolii, dar precizia cu care a funcționat a fost suficientă pentru a-i determina să efectueze teste în continuare. Rămâne de văzut cum va fi folosită în continuare și dacă va ajuta, într-adevăr, la scăderea numărului de diagnostice eronate.

Până atunci, simplul fapt că mamografiile pot da diagnostice greșite nu e un motiv bun pentru a le evita, pentru că momentan reprezintă singura metodă de depistare a bolii în fază incipientă. În Europa, cancerul la sân este principala cauză de deces a femeilor între 35 și 55 de ani, potrivit România Liberă. La fiecare două minute, o femeie este astfel diagnosticată. La fiecare șase minute o femeie moare, deși boala este tratabilă în 90% din cazuri, atât timp cât este depistată într-o fază incipientă.