O inteligență artificială a scris un roman și aproape a câștigat un premiu literar

de: Andrada Bonea
27 03. 2016

Aparent, nu toate inteligențele artificiale au doar lucruri urâte de spus, precum cea creată de Microsoft. O inteligență artificială japoneză a conceput un mic roman, datorită căruia aproape a câștigat un concurs de scrieri.

Concursul se numește Hoshi Shinichi Literary Award și acceptă participarea oamenilor și mașinăriilor, deopotrivă. De asemenea, juriului nu i se spune care dintre romane sunt scrise de oameni și care nu, iar această ediție e prima în cadrul căreia participă și un program cu inteligență artificială. Romanul scris de inteligența artificială despre care vorbim se numește The Day A Computer Writes A Novel și a fost scris cu ajutor din partea lui Hishoshi Matsubara, profesor de știință computerizată, potrivit Inquisitr.

Aceeași inteligență artificială a scris patru cărți, dar doar una a ajuns în concurs, potrivit L.A. TimesPotrivit raporturilor, 80% din roman a avut personaje umane implicate, dat fiind faptul că Matsubara și echipa sa a decis plotul și a dezvoltat personajele. Textul, însă, a fost scris în totalitate de program. Echipa de oameni de știință a introdus cuvinte și expresii dintr-o mostră de roman în computer, pentru ca inteligența artificială să conceapă un roman similar.

Matsubara vrea să demonstreze că inteligențele artificiale au un potențial care merge mai departe de rezolvarea problemelor și că pot avea chiar și creativitate. Toți jurații au fost surprinși de cât de bine structurat a ieșit romanul, dar sunt de părere că ar mai fi fost câteva aspecte care puteau fi îmbunătățite, printre care și descrierea personajelor. De asemenea, cei de la Digital Trends cred că niciun loc de muncă nu mai e în siguranță, dacă un algoritm poate participa la un astfel de concurs.

De asemenea, Peter Diamantis, fondatorul X Prize, împreună cu David Kenny, veteran IBM, a provocat dezvoltatorii de software să demonstreze că oamenii pot colabora cu tehnologiile bazate pe inteligență artificială, pentru un premiu de cinci milioane de dolari. Companii precum Facebook, Google și Apple, pe de altă parte, lucrează din greu pentru a construi servicii bazate pe roboți inteligenți.