Noua „modă”: cipurile implantate în piele pentru controlul dispozitivelor
Tim Shank este un inginer de software din Minnesota și folosește un cip implantat în deget pentru a debloca încuietoarea inteligentă de acasă. Are, de asemenea, un cip NFC cu informații de contact stocate în el, cu ajutorul căruia poate transmite orice dorește către un telefon cu Android. Printr-o simplă atingere.
Pentru a obține așa ceva, nu e neapărat nevoie să mergi la medic, pentru că procedura poate fi realizată și în saloanele de tatuaj și piercing. Cipurile, împreună cu kitul de injecție, costă 57 de dolari online, iar Shank este doar unul dintre biohackerii care își implantează dispozitive și cipuri în corp, pentru a-și ușura interacțiunea cu miracolele tehnologiei. Biohackingul, pentru cei neinițiați, se referă la intersecția eticii hackerilor cu medicina, biologia și biotehnologia. Există o comunitate formată din oameni care nu au răbdare pentru reglementări guvernamentale și demersuri medicale, așa că își hackuiesc propriile corpuri.
Unul dintre cele mai infame incidente de acest tip a avut loc acum anul trecut, când un cercetător independent și-a injectat globurile oculare cu un ser care garanta vedere de noapte temporară. L-a făcut și să arate ca un răufăcător dintr-un film din anii ’80, dar acesta a fost doar un bonus.
Există oameni care și-au implantat magneți în degete pentru a simți câmpurile electromagnetice. Oricât de ciudat ar suna, se pare că lumea se simte altfel atunci când poți interacționa cu partea sa invizibilă. Oricum, unul dintre cele mai ciudate astfel de actualizări ale corpului omenesc obișnuit implică montarea de căști permanente, care pot fi conectate la telefon sau media player.
Pentru o înțelegere și mai bună a fenomenului, recomandăm acest interviu cu Dan Cautiș, centrat în special pe miișcarea transumanistă, care propune evoluția forțată a omului prin tehnologii diverse. De ce să mai așteptăm câteva milioane de ani ca natura să ne ducă la următoarea versiune de Homo Sapiens Sapiens când ne putem crea singuri uneltele necesare evoluții? Se pare că această mentalitate prinde din ce în ce mai mult teren, iar popularizarea ei în filme și literatură SF a ajutat considerabil la acest lucru. Totuși, Cautiș spune că transumanismul s-a născut datorită celui de-al Doilea Război Mondial. Mai exact, datorită avansului tehnologic din acea perioadă. Atunci s-a schimbat și modul în care oamenii priveau viitorul.
”Când vine vorba despre cum privește lumea viitorul, ce se întâmplă de patru cinci decenii este foarte diferit. Până acum, omenirea nu avea aceste viziuni asupra viitorului. Gândirea oamenilor era foarte religioasă, tindeau spre Dumnezeu și nu își făceau probleme privind viitorul – era clar care era viitorul, era determinat. După cel de-al Doilea Război Mondial, s-a întâmplat ceva major. A fost și partea de science ficition , dar și faptul că tehnologia s-a dezvoltat extraordinar de mult. S-au dat foarte multe fonduri în această direcție”, explică profesorul.