Noi medicamente combat boala Alzheimer cu succes

de: George Stanciu
21 12. 2016

O echipă internațională de cercetători a anunțat că un nou medicament poate să combată boala Alzheimer din mai multe puncte de vedere.

Studiul, ce s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani, a fost publicat și în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii arată că au fost descoperite molecule asemănătoare cu medicamentele care pot să restaureze pierderea de memorie, dar care pot să și încetinească progresele bolii neurodegenerative.

”Am folosit șoareci ale căror celule din creier se degradează progresiv, așa cum se întâmplă și în cazul bolii Alzheimer. Proiectul se concentrează pe o anumită proteină din creier, despre care credem că are legătură cu boala Alzheimer, astfel că ar putea deveni ținta unor noi medicamente”, arată cercetătorii.

Șoarecii au fost tratați cu un nou tip de medicament și s-a descoperit nu doar că această creație rezolvă problemele degenerării celulare la nivelul creierului, dar este capabilă și să extindă durata de viață a șoarecilor ce suferă de această boală.

Cercetătorii susțin că astfel de medicamente au fost deja testate clinic pentru boala Alzheimer, oferind semnale pozitive la capitolul cogniție, dar având o mulțime de efecte adverse la nivelul pacienților. Acest nou medicament nu cauzează niciun fel de reacție adversă după administrare.

Oamenii de știință spun că progresul este extrem de important, deoarece reușește să combată boala Alzheimer pe două planuri. Pe de-o parte, sunt combătute simptomele asociate cu neurodegenerarea, iar pe de altă parte, sunt deschise și noi posibilități cu privire la extinderea duratei de viață a unui pacient ce suferă de această boală, arată sciencedaily.com.

Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență și afectează câteva milioane de oameni, la nivel global. Nu există tratamente care să încetinească sau care să oprească progresul acestei boli, singurele medicamente disponibile reușind doar să ascundă temporar simptomele acesteia.