Natura bate tehnologia: cum a fost ”sabotat” acceleratorul de particule de la CERN

de: Octavian Palade
03 05. 2016

Acceleratorul de particule din laboratoarele CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) înglobează unele dintre cele mai sofisticate tehnologii cunoscute omului. Totuși, s-ar părea că invențiile omului sunt inferioare puterilor naturii.

Acceleratorul de particule este o structură imensă, cu o circumferință de 27 de kilometri. Construirea lui a presupus o investiție de peste șapte miliarde de dolari, iar o bucată considerabilă din acea sumă s-a dus pe securitate.

La urma urmei, când ai protoni care se învârt și se ciocnesc cu viteze apropiate de cea a luminii, nu prea ai vrea ca cineva să îți dea operațiunile peste cap.

Totuși, se pare că un intrus a reușit să ”saboteze” operațiunile laboratorului CERN.

Acceleratorul a rămas fără energie electrică pe parcursul nopții, iar inginerii cred că au descoperit și cine este de vină pentru defecțiunile tehnice.

„Am avut probleme electrice și suntem destul de siguri că au fost provocate de un animal mic”, a declarat Arnaud Marsollier, purtător de cuvânt al CERN. Deși nu a fost desfășurată o analiză exhaustivă a resturilor fumegânde ale animalului sabotor, Arnaud Marsollier a ținut să menționeze că „a fost, probabil, o nevăstuică”. Ulterior, într-un document oficial al CERN, se menționa că animalul „ar fi putut fi un jder”, potrivit Agerpres.

Întreruperea funcționării acceleratorului de particule s-a produs în timp ce oamenii de știință să pregăteau să adune noi date cu privire la bosonul lui Higgs, o particulă fundamentală descoperită în 2012, supranumită și „particula lui Dumnezeu”, ceea ce nu exclude ca acțiunea „de sabotaj” a rozătoarei să fi fost motivată de extremism religios. Din nefericire, conform lui Marsollier, oamenii de știință vor trebui să aștepte câteva zile până vor putea să-și reia activitatea, perioadă în care acceleratorul va fi verificat în vederea repornirii.

Aceasta nu este prima dată când natura dă peste cap planurile oamenilor de știință. În 2009, o pasăre a scăpat o bucată de pâine direct peste niște sisteme electrice foarte importante. Mai mult, în 2006, la un accelerator de particule din Illinnois a fost organizat un atac strategic coordonat de o haită de ratoni.