Motivele științifice pentru care ar trebui să avem un weekend de trei zile

de: Andrada Bonea
03 09. 2016

Deși munca în exces este o practică foarte întâlnită, mai ales în marile corporații, oamenii de știință explică de ce lucrurile ar trebui să stea altfel.

Deși munca e, într-o oarecare măsură, sănătoasă, un număr mare de studii care au analizat efectele muncii în exces au arătat că aceasta poate scădea sănătatea fizică şi psihică a persoanelor. Munca peste program, mai mult de 55 de ore pe săptămână, poate creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului, potrivit Science Alert.

Evident, munca excesivă ne face să pierdem momentele cu familia şi prietenii. De asemenea, oamenii care muncesc prea mult nu reuşesc să mai preţuiască lucrurile simple. Din cauza muncii, deseori, oamenii sunt prea obosiţi pentru se bucura și de alte pasiuni. Oamenii de știință susțin, așadar, că modelul de muncă ar trebui schimbat, prin promovarea unor moduri alternative de viaţă decât cele centrate pe muncă.

Avansul tehnologiei a adus cu sine și o creștere a productivității. Din păcate, peisajul economic centrat pe rezultate imediate nu poate fi realizat cu ușurință prin orele de muncă scurte. Deseori, se ajunge la exploatarea angajaților.

Lipsa progresului reduce timpul petrecut la muncă în cadrul economiilor capitaliste moderne, acest fapt reflectă influenţa ideologiei, dar şi a conducătorilor. Consumerismul este, evident, un alt factor care a favorizat apariţia orelor lungi de muncă. Muncitorii sunt deseori persuadaţi să cumpere mai mult ceea ce se transformă în muncă mai multă pentru a avea bani să trăiască la standardele „impuse”.

Pe de altă parte, programul prelungit de muncă afectează sănătatea, dispoziția și stima de sine a angajaților. Deseori, se ajunge la depresii cauzate de sentimentul că munca nu are o valoare reală. Există un preț și pentru angajatori, de exemplu scăderea productivităţii şi a profitului.

Există deja experimente care implică un program mai rezonabil de muncă. De exemplu, un retailer de îmbrăcăminte din Japonia a acceptat ca muncitorii săi să lucreze patru zile pe săptămână. Chiar dacă inițiativa sa a fost aplaudată, există un mic detaliu: angajații săi vor lucra 10 ore pe zi, pentru a realiza 40 de ore pe lună.

Recent, senatorul liberal Marius Nicoară a sugerat să avem un weekend de trei zile, dar care stipulează același detaliu precum în cazul japonezului. Pentru asta el cere modificarea Codului Muncii: “Este vorba despre un articol prin care spun că se poate, la înţelegere între patron şi angajat, să se lucreze 10 ore timp de patru zile”.