Misterioasa energie întunecată ar putea să nu existe

de: George Stanciu
26 10. 2016

Un nou studiu contestă ideile cu privire la conceptul de energie întunecată, la rolul acesteia și chiar la existența acesteia în Univers.

Ideea de energie întunecată din Univers a apărut ca explicație pentru faptul că spațiul cosmic se extinde și face asta la viteze din ce în ce mai mari. În 2011, trei cosmologi au câștigat premiul Nobel pentru fizică după ce au dovedit că supernovele de tip Ia se îndepărtează de Pământ mai repede decât stelele apropiate.

Ideea de energie întunecată contribuie la ideea de expansiune accelerată, datorată unei forțe necunoscute. Dacă o astfel de forță n-ar exista, atunci expansiunea Universului ar trebui să încetinească, datorită forței gravitaționale combinate a galaxiilor, a găurilor negre și a restului de materie din cosmos.

Cel mai nou studiu, publicat pe 21 octombrie în jurnalul științific Scientific Reports, pune la îndoială descoperirile ce au adus un premiu Nobel cercetătorilor. Autorul principal, J.T. Nielsen, de la Institutul Niels Bohr al Universității din Copenhaga, dar și colegii săi, au analizat 740 de supernove de tip Ia, folosind un alt cadru teoretic.

Noua analiză descoperă doar ”dovezi marginale” pentru conceptul de energie întunecată și expansiune accelerată. ”Dovezile pentru o astfel expansiune sunt ceea ce fizicienii numesc cel mult 3-sigma. Asta este cu mult mai puțin decât standardul 5-sigma, necesar pentru o descoperire de anvergură”, afirmă Subir Sarkar, co-autor, profesor la Universitatea din Oxford, citat de space.com.

”E foarte posibil să fim ghidați într-o direcție greșită, iar manifestarea aparentă a energiei întunecată să fie doar o consecință a analizei de date folosind un model teoretic extrem de simplificat – unul construit în anii ’30, înainte să existe date reale”, adaugă acesta.

Există și critici ale acestui studiu, despre care Sarkar este conștient că va necesita multă muncă pentru a convinge comunitatea. Paul Sutter, astrofizician, deja tinde să dezaprobe noua cercetare, considerând că autorii au făcut un pas prea mare în direcția de contestare a unuia dintre elementele de bază ale modelului cosmologic standard. Cu toate acestea, Sutter apreciază că lucrarea este destul de solidă din punct de vedere metodologic, dar nici nu clintește fundația cosmologiei moderne.