Mecanismul regenerării celulare primește Premiul Nobel pentru medicină

de: George Stanciu
03 10. 2016

Premiul Nobel pentru medicină a mers anul acesta în Japonia, laureatul acestuia fiind premiat pentru descoperirile legate de autofagie și regenerare la nivel celular.

Yoshinori Ohsumi, de la Institutul Tehnologic din Tokio, a primit Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină, ca răsplată pentru descoperirile sale cu privire la mecanismele autofagiei. Acesta este un proces fundamental al materiei organice, prin care celulele se degradează, se reciclează și se repară pe ele însăși.

Biologul japonez s-a folosit de un element extrem de simplu pentru a-și pune în practică teoriile: acesta a folosit drojdie pentru a identifica genele care contribuie la procesul de autofagie. După acest prim pas, Ohsumi a continuat cercetarea pentru a dovedi că aceleași mecanisme de reciclare și regenerare au loc în cazul celulelor umane.

Conceptul de autofagie își are rădăcinile în anii ’60, când observațiile au arătat că o celulă își poate distruge propriul conținut, trimițându-l în membrane denumite vezicule către o zonă destinată reciclării. Procesul oferă resurse pentru pentru energie, dar și pentru crearea de noi componente ale celulei.

Descoperirile lui Ohsumi sunt importante pentru înțelegerea regenerării celulare în caz de infecție sau lipsă de hrană. S-a dovedit că mutații în cadrul genelor ce catalizează procesul de autofagie pot duce la boli, aceste perturbări ale genelor fiind responsabile pentru cancer, diabet de tip 2 și boala Parkinson, conform newscientist.com.

Ohsumi discuta în 2012 despre acest mecanism, susținând că ”pe măsură ce înțelegem mai multe despre autofagie, descoperim că nu este o simplă reacție la lipsa de hrană. Procesul contribuie la o serie de funcții fiziologice, precum inhibarea celulelor canceroase și încetinirea îmbătrânirii celulare, eliminând patogenii și curățând interiorul celulelor.”

Încă din 1988, Yoshinori Ohsumi și-a creat propriul laborator și s-a axat pe cercetarea procesului de degradare celulară întâlnit în celulele drojdiei. Cercetările sale au implicat și crearea unei noi metode de vizualizare a procesului de autofagie în celulele de drojdie. Astfel, cercetătorul a reușit să identifice și să caracterizeze o serie de gene implicate în proces.