Mașinile autonome ar putea face parcările inutile

de: Andrada Bonea
29 02. 2016

Tot auzim lucruri despre avantajele mașinilor autonome și despre beneficiile lor uimitoare. Dincolo de avantajul de a fi condus oriunde de o inteligență artificială, mai este și factorul de siguranță de a nu fi predispus erorilor umane.

Desigur, să nu uităm de faptul că sunt mult mai prietenoase cu mediul. Un alt avantaj de netăgăduit ar fi faptul că ar putea avea un impact pozitiv imens asupra modului în care orașele noastre arată și funcționează, căci ar putea face parcările clasice să fie doar o poveste urâtă. E simplu, dacă nu ne conducem propriile mașini de la o destinație la alta, nu va mai trebui să ocupăm ore în șir locuri de parcare și să aglomerăm spațiile urbane, potrivit cercetătorului în vehicule autonome de la Universitatea Princeton, Alain Kornhauser.

Acesta mizează pe ideea simplă că dacă mergem într-un loc și stăm câteva ore bune, mașina nu va trebui să stea cu noi. Desigur, asta ar însemna ca oamenii să renunțe la ideea de posesivitate totală în raport cu automobilul, și s-ar putea să nu fie încă pregătiți pentru o astfel de schimbare. Serviciile de car sharing deja reduc necesitatea locurilor de parcare, potrivit lui Carlo Ratti, director al laboratorului Senseable de la MIT. Se estimează că fiecare mașină „share-uită” reduce nevoia locurilor de parcare cu 10-30 de locuri, potrivit Science Alert.

De asemenea, tot el consideră că mașinile autonome vor avea un impact dramatic asupra vieții urbane și că scenariul în care mașina te duce la birou dimineața, iar apoi, în loc să stea degeaba în parcare, face o cursă pentru altcineva din familie sau din cercul de cunoștințe va revoluționa modul în care sistemul de transport funcționează.

Probabil vor mai dura ani buni până când acest scenariu va deveni realitate. Mașinile autonome abia încep să fie luate în calcul din punct de vedere legal, dar trebuie să recunoaștem că un viitor în care străzile nu sunt suprasaturate de mașini care staționează sună foarte bine.