Mașina de vată de zahăr cu care pot fi create vase de sânge artificiale

de: Andrada Bonea
15 02. 2016

Ultimele cercetări medicale ar putea fi mai „dulci” decât te-ai aștepta, la propriu. O echipă de cercetare de la Universitatea Vanderbilt folosește o mașină de vată de zahăr pentru a crea vase de sânge artificiale.

Cercetarea a fost condusă de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie medicală la Vanderbilt. Acesta a explicat că ideea de a folosi o mașină care face vată de zahăr pentru a produce capilare artificiale i-a venit în timpul unei lecții, pe când era student. „M-am dus la Target şi am cumpărat o maşină de făcut vată de zahăr cu aproximativ 40 de dolari. S-a dovedit că aceasta poate produce fire care au aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr uman, cam cât ar avea un vas capilar”, a declarat Leon Bellan.

Au fost necesare cercetări amănunțite pentru a găsi o modalitate de a crea sisteme artificiale de vase capilare. În general, în ingineria tisulară sunt folosite hidrogeluri. Deși funcționează excelent cu țesuturile artificiale, nu s-au dovedit a fi cea mai bună alegere pentru combinarea cu vata de zahăr. În mod logic, vata de zahăr se dizolvă când o uzi, iar hidrogelurile sunt pe bază de apă. Soluția pe care Bellan a găsit-o a fost polimerul PNIPAM, care e insolubil la anumite temperaturi și solubil la altele. Așadar, Bellan și colegii au folosit o matriţă specială pentru gel.

Ceea ce a mai rămas de făcut era un sistem tridimensional de capilare artificiale. Bellan şi colegii săi au confirmat că acest sistem artificial a fost capabil să ţină celule în viaţă pentru mai mult de o săptămână, iar articolul a fost publicat în Advanced Healthcare Materials. Această metodă de creare a capilarelor artificiale este încă în stadiul de cercetare, dar Bellan speră că va fi utilă pentru organele artificiale. „Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de bază, care va permite altor cercetători să folosească această abordare simplă, cu costuri reduse pentru a crea un sistemul vascular artificial necesar pentru a susţine ficatul artificial, rinichii, oasele şi alte organe”, a declarat Bellan.