Lucrările științifice europene vor fi accesibile tuturor în anii următori

de: Bogdan Cristea
06 09. 2016

Europenii vor să ușureze accesul tuturor oamenilor la materialele științifice.

În ziua de astăzi, o cantitate uriașă de materiale științifice sunt oferite de către diverse jurnale pe baza unor abonamente plătite, restricționând astfel accesul unui număr foarte mare de persoane. Mai mult decât atât, după cum scriu și cei de la ScienceAlert, o practică întâlnită extrem de des în ziua de azi este cea a embargo-ului, prin intermediul căreia anumite publicații sunt avantajate, în detrimentul altora.

Toate acestea ar putea fi înlăturate, dacă autoritățile europene implementează un plan prezentat pe parcursul acestei săptămâni. Mai exact, acestea ar avea de gând să ofere acces gratuit tuturor la lucrările științifice europene, până în anul 2020. Desigur, doar lucrările finanțate parțial sau în totalitate din bani publici ar fi vizate. Însă publicația menționată mai sus specifică în mod clar că asemenea lucrări reprezintă o parte importantă din totalul materialelor științifice.

Din câte se pare, decizia ar fi fost luată în urmă unei întâlniri a Consiliului Concurenței, dar și cu susținerea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Țări precum Olanda, de exemplu, deja porniseră asemenea inițiative. Planul olandezilor era de a face toate lucrările științifice din țara lor accesibile în mod gratuit până în anul 2024. În cazul în care totul va decurge într-un mod corespunzător, milioane de oameni vor avea acces la creații de o importanță majoră.

Desigur, unii au observat deja că europenii nu au un plan bine pus la punct. Mai exact, Consiliul Concurenței nu a specificat o metodă prin care țările membre ar putea face tranziția. Dificultatea acesteia a fost probabil evidențiată cel mai bine într-o declarația a purtătorului de cuvânt ale Consiliului. ”Nu este vorba despre o lege, cu despre o orientare politică pentru 28 de guverne. În aceste condiții, cel mai important lucru este faptul că avem de-a face cu un consens”, a declarat purtătorul de cuvânt.