Jocurile cu cele mai bune coloane sonore

de: Bogdan Cristea
06 07. 2016

În acest articol ne vom uite peste câteva dintre jocurile video cu cele mai bune coloane sonore.

Muzica este o parte extrem de importantă a jocurilor din ziua de azi, întrucât ne permite să ne apropiem de personaje și să înțelegem mai bine povestea. În ultimii ani, dezvoltatorii au perfecționat în continuu aspectul sonor al jocurilor, iar rezultatele au fost vizibile. Prin urmare, am decis să alcătuiesc o listă care să includă jocurile video cu cele mai bune coloane sonore.

Dar înainte de a o prezenta, trebuie să menționez un lucru. Având în vedere că am inclus doar opt jocuri, sunt conștient de faptul că multe titluri cu coloane sonore de altfel foarte bune au fost lăsate deoparte. Dacă sunteți de părere că ar fi trebuit să menționez și alte jocuri, puteți comunica acest lucru prin intermediul unui comentariu.

Jocurile video cu cele mai bune coloane sonore – Bioshock Infinite

Primul dintre jocurile vieo cu cele mai bune coloane sonore este Bioshock Infinite. Cei care au încercat acest joc probabil că se așteptau la acest lucru. Cei care nu au avut ocazia să testeze Bioshock: Infinite, trebuie să știe că acesta a avut una dintre cele mai lăudate coloane sonore din ultimii ani.

Și nu doar creațiile lui Garry Schyman sunt responsabile pentru succesul major, ci și cover-urile impresionante ale unor melodii clasice precum ”Girls just wanna have fun” sau ”Shiny happy people”.

The Last of Us

The Last of Us este narativa dusă aproape de perfecțiune. Nu cred că exagerez când spun că jocul are una dintre cele mai bune povești pe care am avut ocazia de a le vedea vreodată într-un joc video, iar sunetul are un rol extrem de important.

Melodiile din The Last of Us, compuse de argentinianul Gustavo Santaolalla, se potrivesc nemaipomenit cu mediul încojurător și cu acțiunea din joc și au fost lăudate, pe parcursul timpului, de nenumărate publicații. Aceste succes se datorează, cel mai probabil, și libertății de care a avut parte Santaolalla. Argentinianul a fost implicat în proiect încă de la început, dezvoltatorii oferindu-i câteva detalii în legătură cu temele care ar urmau să fie abordate și acțiunea, și a transformat The Last of Us într-unul dintre jocurile cu cele mai bune coloane sonore.

Dragon Age: Origins

Nici nu trebuie să fi jucat Dragon Age: Origins (deși vă recomand să faceți acest lucru) ca să știți că jocul a avut parte de una dintre cele mai bune coloane sonore întâlnite vreodată. Aceasta a fost compusă de către Inon Zur, care s-a străduit să exprime atât eroismul din joc, cât și elementele demonice întâlnite la tot pasul. Lelianna’s Song, melodia pe care am inclus-o aici, este una dintre cele mai reușite din tot jocul, fiind compusă și înregistrată în mai puțin de 24 de ore.

Însă aș minți dacă aș spune că Origins este singurul joc video din seria Dragon Age cu o coloană sonoră fantastică. Inon Zur s-a ocupat și de melodiile din cel de-a doilea joc, însă a fost înlocuit ulterior de Trevor Morris, care a compus melodiile din Dragon Age: Inquisition. Din câte se pare, motivul pentru care studiourile au luat aceasta decizie ar fi dorința de a le oferi o nouă experiență jucătorilor. Inquisition a avut parte de review-uri foarte bune, așa că nu putem decât să tragem concluzia că au luat decizia corectă.

Half-Life 2

Half-Life 2 este un amestec de melodii noi, compuse de Kelly Bailey, și melodii mai vechi, unele datând chiar din vreme primului joc. În anumite situații, elemente din soundtrack-ul primului joc au fost remixate și refolosite. Însă piesele lui Bailey sunt cele care contribuie enorm la crearea atmosferei tensionate din joc și care îți dau de înțeles foarte clar că te afli într-un mediu ostil.

Fără îndoială, Half-Life 2 este unul dintre jocurile cu cele mai bune coloane sonore. Melodiile de aici trezesc tot felul de amintiri plăcute oricărui al serie și de aceea am ales să includ un clip de pe YouTube în care se regăsește întregul soundtrack. Iar dacă vreți să aveți acces rapid la ea, o puteți descărca de pe Steam.

Jocurile cu cele mai bune coloane sonore – Total War: Shogun 2

Dacă nu am mai spus-o în trecut, o voi spune acum: sunt un mare fan al seriei Total War. Aș fi inclus în listă toate titlurile de la primul Rome încoace, dar, după cum am spus mai sus, nu am vrut să depășesc cifra de opt jocuri.

Coloana sonoră din Total War: Shogun 2 a fost creată de către Jeff van Dyck, compozitor și angajat al Creative Assembly. Shogun 2 nu a fost prima sa realizare importantă în cadrul seriei, el câștigând premii BAFTA în trecut, însă este una dintre cele mai importante. Pentru a produce una dintre cele mai reușite coloane sonore, el a lucrat cu un număr de muzicieni japonezi, care au folosit instrumente tradiționale.

Melodii precum Tsunami, cea de mai sus, au contribuit în mod decisiv la crearea unei dintre cele mai bune experiențe Total War din ultimii ani. Toată muzica din joc este disponibilă chiar și pe iTunes.

FIFA 2004

Toți cei care au jucat vechile titluri din seria FIFA ar trebui să se pregătească pentru un moment de nostalgie. Avem aici un soundtrack din vremurile în care Zlatan Ibrahimovic încă juca la Ajax Amsterdam, iar ”Bobo” Vieri era golgheter în campionatul din Italia. FIFA 2004 poate nu a fost cel mai bun titlu al seriei, deși s-a bucurat de un succes important pe piață, însă soundtrack-ul cu siguranță este unul memorabil.

Există numeroase piese frumoase pe care aș fi putut să le includ, însă cred că ”Jerk it out”, de la Caesars, este cea care caracterizează cel mai bine jocul. Mă îndoiesc de faptul că trupa a mai avut vreun succes de atunci, însă melodia aceasta a fost suficientă pentru a ne aminti de ei mulți ani de-acum încolo.

Assassin’s Creed 2

Venice Rooftops anyone? Nu cred că este posibil să fii un adevărat fan Assassin’s Creed și să nu ți să facă pielea de găină atunci când asculți soundtrack-ul jocului care este considerat de foarte multe persoane apogeul seriei. Pentru a vă demonstra că Assassin’s Creed 2 este unul dintre jocurile cu cele mai bune coloane sonore, nu există o piesă mai potrivită decât Venice Rooftops.

Venice Rooftops îmi aduce aminte de vremurile bune la seriei Assassin’s Creed, când țineai cu adevărat la personajele cu care jucai, când te interesa evoluția acestora, când povestea era de-a dreptul fascinantă, când știai cine e cel din Animus, când Ezio era în floarea vârstei și când Desmond și Lucy trăiau. Melodii precum cele din Assassin’s Creed 2 îmi aduc aminte de ce sunt un fan al acestei serii și mă fac să uit de dezastre precum Unity.

Poate este mai bine că nu vom avea parte de un nou joc anul acesta și, astfel, Ubisoft va reuși să scoată pe piață unul de-a dreptul reușit anul viitor sau peste mai mulți ani. Nu putem decât să speră, pentru moment.

BONUS – Unreal Tournament

Mai este cunoscut drept, ”UT’99”, ”UT GOTY” sau ”cel mai distractiv shooter creat vreodată”. Sincer, nu știu dacă nostalgia m-a împins să includ Unreal Tournament aici drept bonus, însă nu am putut să ignor această coloană sonoră. Ce-i drept, mulți spun că nu pare atât de bună când o asculți pe YouTube. Dar sentimentele pe care le trezește în rândul gamerilor din ”vechea gardă” sunt greu de descris.