Inteligența artificială Google DeepMind învață din ce în ce mai repede

de: George Stanciu
21 11. 2016
inteligenta-artificiala-google-deepmind

Inteligența artificială de la Google a reușit să devină mult mai performantă în urma celor mai noi metode de învățare introduse de echipa DeepMind.

Când vine vorba de învățarea automatizată, orice mic progres este un pas extrem de mare. Până la momentul actual, inteligența artificială DeepMind a dovedit că este capabilă de o serie de performanțe majore, după ce a învins un campion mondial la Go, a replicat vorbirea umană și a învățat să consume mai puțină energie electrică.

Noile metode învățare introduse de echipa Google DeepMind sunt create pentru a ajuta inteligența artificială să se învețe singură, fără să primească sfaturi de la un operator uman. Agentul de învățare al DeepMind înțelege mai bine cum să controleze pixelii de pe ecran, iar Google susține că este similar cu modul în care un copil își controlează mâinile, mișcându-le și observând aceste mișcări. Astfel, inteligența artificială poate, de exemplu, să găsească cele mai bune moduri de a juca un joc.

De asemenea, agentul de învățare poate să își dea seama de recompensele viitoare dintr-un joc, luând în calcul experiențele trecute. ”Învățând despre istoricul recompenselor mult mai frecvent, agentul poate descoperi elemente vizuale ce prezic o nouă recompensă, mult mai repede”, arată Google.

Noile aptitudini ale inteligenței artificiale, alături de sistemul Deep Reinforcement Learning, contribuie la crearea sistemului UNREAL. Acesta îi permite sistemului să se învețe pe el însuși, așa cum face și omul. Echipa descrie metodele ca fiind similare cu cele în care animalele visează despre evenimente pozitive sau negative, arată engadget.com.

Într-un labirint 3D, cunoscut ca Labyrinth, agentul UNREAL a reușit să învețe fiecare nivel de 10 ori mai repede, ajungând la 87% din performanța unui om expert la acest joc. De asemenea, este de nouă ori mai performant decât un om obișnuit ce a jucat o serie de titluri Atari.

Rămâne de văzut cum va reuși echipa să direcționeze inteligența artificială și noile aptitudini de la scenariile din jocuri la altele, mai utile.