De ce viitorul PC-urilor stă într-un gadget cât o brichetă [INTERVIU]

de: Octavian Palade
28 03. 2016

Industria PC-urilor se transformă constant pentru a se adapta nevoilor unui public obișnuit cu versatilitatea și portabilitatea smartphone-urilor și tabletelor. Întâi a fost ultrabook-ul, au urmat dispozitivele 2-în-1 și acum asistăm la încă o renaștere a computerului: este mânată de Intel și are forma unui stick USB capabil să îți ofere puterea de procesare de care ai nevoie pentru sarcinile obișnuite. Am stat de vorbă cu Bogdan Georgescu, Channel Account Manger Intel România și Bulgaria pentru a afla mai multe despre viziunea companiei privind PC-urile de mici și foarte mici dimensiuni. 

Procesoarele au influențat, în opinia mea, încă de la început forma PC-urilor. Mulțumită designurilor de referință ale Intel avem acum Ultrabook-uri și HTPC-uri, dispozitive care au devenit foarte populare într-un timp foarte scurt. Nu cu mult timp în urmă, compania a introdus pe piață și ideea de Compute Stick. Au aceste dispozitive potențialul să devină la fel de răspândite ca celelalte două menționate mai devreme? Georgescu crede că asta s-ar putea întâmpla, mai ales dacă luăm în considerare performanțele pe care cea de-a doua generație de Intel Compute Stick este capabilă să le ofere. ”PC-ul se află în continuă transformare. Cea mai recentă formă a computingului este reprezentantă de Mini PC-uri. Intel Compute Stick și Intel Next Unit of Computing (Intel NUC) vin în configurații puternice, cu procesoare Intel capabile să ofere o performanță asemănătoare cu cele ale unui computer clasic. Ele reprezintă noua formă a PC-ului, de aceea vor deveni din ce în ce mai răspândite, mai ales că se îmbunătățesc de la o generație la alta. Spre exemplu, Intel Compute Stick este la a doua generație, mult mai performantă, care are la bază a șasea generație a gamei de procesoare Intel Core M și cele mai noi procesoare Intel Atom”, spune el. 

”Dispozitivele se îmbunătățesc de la o generație la alta și pe viitor sunt șanse mari să vedem variante de Intel Compute Stick ideale pentru gamingul celor profesioniști”

Ultrabook-urile potolosesc “setea” de mobilitate a utilizatorilor, iar HTPC-urile sunt perfecte pentru cei care vor o experiență multimedia mai “smart” sau un birou mai puțin aglomerat. Care sunt utilizatorii care ar avea nevoie de un Compute Stick? ”Ele sunt create atât pentru acasă, cât și pentru birou. Pe lângă faptul că ocupă incredibil de puțin spațiu, oferă performanțe asemănătoare computerelor clasice. Dotate cu procesoare Intel Atom sau Intel Core M, în cazul Intel Compute Stick, și Intel Core, pentru Intel NUC, acestea sunt computere performante care încap practic în palmă. În primul rând, satisfac nevoia de mobilitate a utilizatorilor. Intel Compute Stick transformă orice TV sau monitor cu HDMI într-un computer, fapt care le permite utilizatorilor să aibă la ei mereu informațiile necesare, atât acasă, cât și la birou. De asemenea, datorită configurațiilor puternice, pot fi desfășurate o multitudine de activități, de la editarea documentelor până la jocuri”, spune managerul Intel România.

Cu toate că jocuri simple nu dau bătăi de cap celei mai noi versiuni de Compute Stick, acest gadget nu poate fi considerat unul de gaming. Totuși, în viitor asta s-ar putea schimba. ”Dispozitivele se îmbunătățesc de la o generație la alta și pe viitor sunt șanse mari să vedem variante de Intel Compute Stick ideale pentru gamingul celor profesioniști”, a explicat Bogdan Georgescu. 

Pe măsură ce au avansat procesoarele, ele au devenit mai mici și mai performante. Având în vedere că inima și creierul unui PC stau în procesor, nu ai cum să nu te întrebi cât de mic poate ajunge un PC. Răspunsul? Mult mai mic decât ți-ai fi putut imagina în urmă cu câțiva ani. ”Dacă acum avem PC-ul de 10 cm, pe viitor este foarte posibil să ajungem la cel cât un stick USB, de ce nu? Evoluția tehnologică ține în primul rând de nevoile utilizatorilor, care caută veșnic device-uri care să le asigure mobilitate, performanță, dar și securitatea datelor. Procesorul este cel care asigură toate acestea și va juca un rol important în evoluția tehnologică.”

Aparent, românii au fost deschiși la acest PC, Georgescu spunând că prima generație de Compute Stick ”a fost foarte bine primită pe piața locală” și că ”românii sunt mereu deschiși către nou, dornici să aibă cele mai noi gadgeturi și device-uri.” Intel Compute Stick cu procesor Intel Atom x5, împreună cu Intel NUC sunt în oferta retailerilor din România.