Încă o dovadă că mașinile cu dotări inteligente te pot pune în pericol

de: Bogdan Cristea
07 06. 2016

Modelul Outlander al celor de la Mitsubishi este mai vulnerabil decât ne-am fi așteptat.

Mitsubishi Outlander nu se numără printre mașinile cele mai scumpe de pe piață, însă în ciuda acestui lucru, beneficiază de numeroase feature-uri interesante. Printre acestea numără și o aplicație foarte interesantă, care, printre altele, le va permite utilizatorilor să monitorizeze starea mașinii, să deblocheze ușile și să pornească aerul condiționat.

Din cât se pare, versiunea hibrid a mașinii este deja disponibilă în Europa (și va apărea, în curând, în Statele Unite), însă probabil că veți dori să așteptați până veți achiziționa un model. Asta din cauza unei vulnerabilități importante descoperite de curând, legată de modul în care aplicația se conectează cu autovehiculul.

Mai exact, în loc să folosească de o conexiune prin cloud, cei de la Mitsubishi îi forțează pe utilizatori să se conecteze la rețeaua Wi-Fi din interiorul mașinii. Într-adevăr, un infractor ar trebui să se afle în raza de acțiune a rețelei WiFi pentru a exploata slăbiciunea, însă cu suficientă pricepere, acesta ar putea dobândi un grad ridicat de acces. O echipă de cercetători a reușit de curând să spargă parolă presetată de un Mitshubishi Outlander, determinând-o astfel să efectueze unele acțiuni care ar necesita, în mod normal, o aplicație cu un utilizator autentificat.

Ce-i drept, accesul la sistemul de climatizare nu reprezintă o amenințare importantă, dar pe lângă asta, oamenii de știință au putut chiar să dezactiveze alarma. Desigur, nu a fost posibilă deschidere ușilor, însă eliminarea sistemului de protecție ar fi suficient pentru unii hoți.

În urmă cu ceva vreme, doi hackeri au demonstrat cum pot controla de la distanță o mașină dotată cu tehnologii care ar trebui să-ți ușureze condusul și folosirea ei. Omul care a stat atunci în mașina controlată de la distanță de hackeri spune că lucrurile erau oarecum amuzante când controlau aerul condiționat, radioul sau ștergătoarele. „M-am felicitat pentru curajul de care am dat dovadă”, spune Andy Greenberg într-un articol publicat de Wired. Totuși, controlul nu s-a redus doar la atât. Află mai mult despre întâmplarea respectivă aici.