Imaginea emoționantă a cangurului „îndoliat” e mult mai sinistră decât ai crede

de: Andrada Bonea
17 01. 2016

Este destul de puțin probabil ca această fotografie să nu fi ajuns și la tine. Înfățișează trei canguri și a fost iniţial răspândită pe internet cu descrierea emoționantă potrivit căreia cangurul de sex masculin şi-ar fi luat rămas bun de la partenera sa care moare, iar puiul ei stă alături.

Cu toate acestea, experţii faunei sălbatice au spus că realitatea este mult mai brutală. Evan Switzer, fotograful care a surprins momentul în Queensland, Australia, a remarcat comportamentul „protector” al animalelor în momentul respectiv, potrivit IFL Science.

”Nu există nici o îndoială că cangurul mascul, de fapt, încerca să se împerecheze cu femela. În plus, este destul de probabil ca femela cangur să fi fost ucisă de hărţuirea severă şi de abuzul fizic, care deseori are loc în intensele comportamente de împerechere ale cangurilor”, a declarat Derek Spielman, lector superior de patologie veterinară de la Universitatea din Sydney, Australia.

Masculul a continuat să stea lângă cangurul de sex feminin, acest comportament fiind numit „paza perechii”, iar prin acest gest el încearcă să-i ţină la distanţă pe alţi masculi. „Concurenţa între masculi pentru împerecherea cu femelele poate fi destul de acerbă şi se poate termina cu o luptă serioasă.

Este, de asemenea, posibil ca hărţuirea fizică severă să fie orientată și asupra femelei-ţintă, mai ales atunci când ea nu răspunde apelurilor sexuale sau încearcă să scape de masculul insistent”, a explicat Derek Spielman. Potrivit cercetătorului, comportamentul masculilor în raport cu o femelă poate fi extrem de persistent şi agresiv, ajungând chiar la punctul în care pot ucide femela. Evident, nu aceasta este intenţia lor, dar se poate ajunge la asta.

În ceea ce priveşte puiul de alături, Mark Eldridge, cercetător la Muzeul Australian, consideră că acesta nu a conştientizat că mama sa e moartă şi că stă acolo pentru că vrea să fie alăptat, fiindcă e flămând.

„Nu a fost observată o legătură puternică între mamă şi pui, dar este greu să atribui emoţii la acele tipuri de situaţii. Pare să fie dovezi mult mai clare cu alte mamiferele mai inteligente, cum ar fi maimuţele şi elefanţii, dar nu există dovezi clare despre canguri. Aceştia nu sunt oameni mici, ci sunt canguri”, a explicat Mark Eldridge.